U trendu

Jednu krvnu grupu komarci više vole od drugih: Proverite da li je to vaša

Za one koje izgrizu do suza, najčešće kažemo kako imaju slatku krv. Mnogo je mitova zašto komarci jedne grizu više, a od drugih beže kao đavo od krsta.

Postoji čak i teorija ako se najedete banana da vam se neće približavati ni na kilometar.

Nauka nudi odgovore čak i na ovo pitanje. Komarci zaista biraju koga bi radije ugrizli, a evo spiska ko im je najdraža hrana na jelovniku.

1. Osobe krvne grupe nula

Ljudi koji imaju krvnu grupu 0 komarcima su prava poslastica. Na uzorku od 64 osoba to su dokazali naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u.

2. Trudnice

Kada su žene trudne njihovo telo proizvodi znatno više toplote, što posebno privlači komarce. U jednom od brojnih istraživanja o načinu na koji se prenosi malarija, lekari su otkrili da trudnice komarce privlače čak dva puta više od žena koje nisu trudne.

3. Alkohol

Naučnici su dali jedanaestorici muškaraca da popiju 3,5 decilitra piva. Samo jedan među njima nije popio ni kap alkohola. Potom su merili udeo alkohola u znoju i broj ugriza komaraca. Ovo zanimljivo i malo istraživanje urodilo je zaključkom da komarci, osim što im se dopada da piju krv, uživaju i u ispijanju alkohola u njoj. Istraživanje je sprovelo Američko udruženje za kontrolu komaraca.

4. Smrad

Znoj i neprijatan smrad tela komarcima je isto što i biku crvena krpa toreadora. Naučnici su evidentirali da pojedina ljudska tela izlučuju mirise koji komarce privlače, ali i one mirise koji ih odbijaju. Nastojali su da izoluju repelente, međutim, za sada još nije poznato koji ih tačno telesni mirisi odbijaju. Znoj i smrad ih, definitivno, privlače.

5. Kožni mikrobi

Na našoj koži žive bakterije koje emituju mirise, koji komarce pozivaju na ugriz ili odbijaju. Nije poznato koje bakterije izlučuju supstance koje privlače komarce, međutim, evidentirano je da su pojedine osobe, koje su imale određene bakterijske alergije, bile odbojne malim krvopijama.

6. Ugljen-dioksid

Osobe krupnije građe i trudnice, koje izdišu više ugljen-dioksida, komarcima su laka meta. Ugljen-monoksid koji izdišemo komarcima služi kao orijentir u prostoru, a ukoliko njega nema, onda se oslanjaju na toplotu koju naša tela otpuštaju i ostale faktore o kojima je u gornjim tačkama bilo govora.

7. Vežbanje

Trčanje uz nasip reke ili kroz šumu sigurno će rezultirati ugrizima komaraca. Naime, kada vežbamo izlučujemo laktičnu kiselinu, koja je pravi mamac za njih. Kiselina se izlučuje kroz kožu, prilikom pojačanog znojenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar