U trendu

Jednu stvar nikada ne nosite kao amajliju: Staro verovanje kaže da može imati suprotan efekat

Svima je poznato staro verovanje koje kaže da nošenje određenih predmeta kao amajliju privlači samo dobre stvari.

Druga verovanja iz naroda kažu da neke predmete nikako ne bi trebalo da nosite kao amajliju jer mogu prizvati nesreću.

Amajlije su vekovima prolazile kroz različite preobražaje verovatno kao posledica različitog pogleda na njih. U startu je bilo opšteprihvaćeno da njihovo nošenje obezbeđuje pozitivnu energiju, čuva od zla i deluje na autosugestiju, samim tim što verujemo da nas štite. Još je Jung tvrdio da znak koji nosite sa sobom ima snagu da utiče na podsvest.

Jedno vreme postalo je popularno nositi zodijačke znake kao privezak. Smeniće ga modernije varijante koje najčešće služe isključivo kao ukras. Pojavljuju se svuda: na retrovizorima, oko vrata, na privesku ključeva.

Od savremenijih privezaka izuzetno se ceni nakit i privesci izrađeni od kristala. Dovode se u vezu sa datumom rođenja, horoskopskim znakom, podznakom i slično. Koriste se za određene fizičke probleme, veruje se da mogu da smanje stres i napetost.

Koji ćete kristal izabrati zavisi od vaših potreba i veruje se, ako vas može da sačuva recimo kvarc, ne znači da će pođednako uspešno štititi i vašeg prijatelja.

U svetu su već godinama izuzetno popularni privesci od kristala koji takođe imaju zaštitnu ulogu.

Astrolozi tvrde da se amajlija izrađuje za svaku osobu individualno i prema njenim potrebama. Svako od nas nosi poseban vid energije što će uticati i na izbor simbola koji treba nositi. Neke od njih možete i jednostavno držati kod kuće i tako svom domu obezbediti pozitivnu energiju. Još jače dejstvo će imati nekoliko različitih amajlija u kombinaciji. Danas nije retko videti i jednostavan nakit, recimo u formi narukvice bez ikakvih dodataka, ali izrađenu od specijalnih materijala koji navodno sami po sebi imaju moć da zaštite.

Poznavaoci ne mogu da se slože oko toga da li su amajlija i talisman isto ili postoje izvesne razlike. Ima onih koji tvrde da talisman deluje nezavisno od vaše energije ili od verovanja onoga ko ga nosi. Svaki predmet može biti talisman i njegov izbor je individualan. U svakom slučaju bio to talisman ili amajlija, vaš „zaštitni znak“ nikako ne valja izgubiti jer to samo po sebi znači nesreću, prenosi Objektiv.

U Srbiji se izuzetno često sreće krst na lančiću, oko vrata, ili brojanica oko ruke. Crkva, međutim, ne odobrava njihovo nošenje iz estetskih razloga niti ih ubraja u amajlije. Ikone, relikvije i hrišćanski simboli nisu amajlije, iako imaju zaštitnu ulogu.

Jedan od najpopularnijih privezaka na svetu, pa tako i kod nas, je detelina se četiri lista. Prema legendi, nju je Eva pronašla i ubrala u Rajskom vrt. Svaki od listića vezuje se za drugu sferu, pa nošenje ovakve deteline istovremeno obezbeđuje ljubav, zdravlje, bogatstvo i slavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.