U trendu

Jednu stvar zabranjeno je raditi u automobilu u ove četiri evropske države, možete li pogoditi koju?

Države su Italija, Letonija, Litvanija i Turska. A pogađate li šta je zabranjeno?

Is smoking in the car banned or not?
byu/gotshroom ineurope

Naime, u tim zemljama zabranjeno je pušenje u automobilu, kako je preneo Euronews.

Postoje tri glavne prakse u regulisanju pušenja u automobilima: zemlje mogu da ne primene nikakvu zabranu, delimičnu ili potpunu zabranu.

Prema SFP-u, pušenje u automobilima je potpuno zabranjeno u samo tri zemlje EU od 2022. To su Italija, Letonija i Litvanija. Takođe je potpuno zabranjen u Turskoj, zemlji kandidatu.

Delimične zabrane pušenja u automobilima postale su popularnije u poslednjoj deceniji. Jedanaest zemalja EU uvelo je delimične zabrane, koje se uglavnom bave pušenjem u automobilima sa decom mlađom od 18 godina.

Ove zemlje su: Austrija, Belgija, Kipar, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Luksemburg, Malta, Slovačka i Slovenija. Pušenje u automobilima je takođe delimično zabranjeno u Velikoj Britaniji, za ukupno 12 od 39 zemalja.

Samo Irska uzima u obzir trudnice: Šta su delimične zabrane?

Delimične zabrane su uglavnom zabrane koje izričito zabranjuju pušenje u automobilima kada su prisutna deca mlađa od 18 godina. Ova starosna granica je 12 godina u Luksemburgu, 15 godina u Finskoj i 16 godina na Kipru.

Samo u Irskoj delimičnom zabranom se uzima u obzir i prisustvo trudnica prema SFP-u. U Irskoj je zabranjeno pušenje u automobilima ako je prisutna trudnica.

Nema zabrane u 60% evropskih zemalja

U većini evropskih zemalja još uvek nema zabrane. Pušenje u automobilima je dozvoljeno u 13 država članica EU i 23 od 39 zemalja u Evropi, što je jednako zabrani u šest od svakih 10 država.

Zemlje bez zabrane su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Nemačka, Mađarska, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Island, Crna Gora, Severna Makedonija, Norveška, Srbija, Švajcarska i Ukrajina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar