Jednu vrstu pića skoro nikada ne bi trebalo naručivati u kafiću: Razlog je poprilično gadljiv

Limun, često omiljeni dodatak raznim pićima zbog svog osvežavajućeg ukusa i bogatstva vitaminom C, može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik, upozorava istraživanje sprovedeno od strane Journal of Environmental Health. Ispitali su jesu li kriške limuna, koje se često poslužuju uz napitke u restoranima,kontaminirane virusima i bakterijama, a rezultati su alarmantni.

Tokom istraživanja, prikupljeno je 76 limunskih kriški iz različitih restorana, pri čemu je uzorkovanje obavljeno tokom 43 različita posete. Skoro 70 posto prikupljenih uzoraka sadržavalo je značajan broj mikroba, bilo na kori limuna, u unutrašnjosti ili oboje, a svi ti mikrobi imaju potencijal izazivanja različitih oblika bolesti.

Preživljavaju čak i u alkoholu

Stručnjaci sa Univerziteta Clemson otkrili su da kontaminacija limuna može da potiče od nekoliko izvora, uključujući nečiste ruke osoblja, daske za sečenje i kontaminirane kuhinjske alate. Zanimljivo je da njihova studija pokazuje da se bakterija E. coli, ako je prisutna na rukama osoblja, prenosi na limun u 100 posto slučajeva.

Čak i kada je limun dodat u alkoholna pića, većina bakterija može preživeti, uključujući i one u žestokim alkoholima.

Dr. Alan Tidž, stručnjak za mikrobiologiju, savetuje oprez pri poručivanju pića koja uključuju limun. Ako primetite da osoblje dodiruje limun golim rukama, možda bi trebalo da razmislite o izostavljanju tog dodatka iz vašeg pića ili čak napomenuti da ne želite krišku limuna u njemu. Ali, ako osoblje koristi plastične rukavice ili štipaljke za rukovanje s limunom, rizik od kontaminacije je značajno manji. Ipak, vaš sopstveni imunološki sistem ima ključnu ulogu u zaštiti od potencijalnih infekcija, pa je važno održavati ga snažnim.

Dakle, pre nego što naručujete vrstu pića u koju se dodaje limun, dobro razmislite ili pogledajte kako njime rukuju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.