U trendu

Jelena Đoković posle hodočašća po KiM poslala poruku o svećama (foto)

Supruga slavnog tenisera Novaka Đokovića, Jelena Đoković, boravila je u južnoj srpskoj pokrajini, a društvo su joj, između ostalih, pravili nekadašnji košarkaš Vlade Divac i njegova žena Snežana.

Do javnosti je dospeo snimak u kom vidimo kako u autobusu Jelena i Vlade pevaju pesmu „Vidovdan“, odnosno stihove: „Kud god da krenem tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo…“.

Jelena se nakon povratka s putovanja po Kosovu i Metohiji i oglasila na društvenim mrežama i objavila „poruku“ koju je tamo naučila.

“Završilo se predivno putovanje i obilazak manastira na Kosovu i Metohiji. Sa njega sam ponela veliku ljubav i zahvalnost”, objavila je Đoković uz niz fotografija s putovanja, a, kako je istakla, s hodočašća nosi i “jednu vrlo moćnu poruku”.

Tiče se simbolike sveća, a u razmišljanju na tu temu jelena je odlučila da ukine gašenje rođendanskih svećica u svom domu.

“Svi smo upalili sveće za žive i upokojene, za zdravlje i mir u svakom manastiru i crkvi koju smo posetili.

Sveća je simbol nesebične žrtve – ona sagoreva sebe da bi drugima dala svetlost i sjaj.

Ona je simbol života i prosvetljenja, otklanjanja strahova i mračnih misli iz našeg uma i srca i predavanju svetlosti Boga.

Kako smo onda usvojili tradiciju slavljenja rođenja života tako što gasimo sveću na torti dok zamišljamo želju? Zapitala sam se i poželela da makar u svom domu promenim tu tradiciju.

Sve zahvaljujući ovom putovanju i posetama usamljenim velikim svećama koje sijaju na tlu Kosova i Metohije da osvetle sve nas i budu nam smernica i putokaz da samo ono što je nematerijalno opstaje i odoleva svemu”, napisala je Jelena.

Tradicija gašenja rođendanskih svećica na torti postojala je još u 18. veku – već tada su na torte stavljali onoliko sveća koliko je dete imalo godina, ili pak neku više u nadi da će ono imati dug život. Tako, pretpostavlja se da je podsticaj za stavljanje sveća bilo to što predstavljaju „svetlost života.“ Ali, postoje i druge tvrdnje, više paganskog porekla, da su sveće tu da štite decu od zlih duhova, a da se proslave organizuju kako bi se zajedničkim snagama odagnali zli duhovi od deteta, piše Zadovoljna.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.