U trendu

Jeste li i vi među njima? Milioni radnika uskoro će morati da promeni zanimanje

Prema istraživanju konsultantske kuće McKinsey, koje je obuhvatilo osam velikih ekonomija – Kinu, SAD, Indiju, Veliku Britaniju, Francusku, Španiju, Nemačku i Japan – ukupno 100 miliona radnika moraće da promeni zanimanje do 2030. godine.

Porašće potražnja za radnicima viših kvalifikacija, poput zdravstvenih radnika, STEM zanimanja i slično, dok će opadati potražnja za srednje i niskokvalifikovanim radnicima, poput radnika u proizvodnji ili restoranskoj industriji, piše Telegram.

Smanjiće se potražnja i za jednostavnijim kancelarijskim zanimanjima. A posebno bi mogli da budu traženi oni koji rade poslove vezane za zelenu ekonomiju, vetroelektrane, solarne panele i slično, s obzirom na to da najrazvijenije zemlja planiraju velika ulaganja na tom području.

Većina razvijenih ekonomija suočava se sa starenjem stanovništva, pa nije teško predvideti da će i u budućnosti rasti potražnja za medicinskim osobljem, njegovateljima, asistentima u kući i svim ostalim zanimanjima vezanim za pomoć starijim osobama.

S druge strane, vidljivo je da se prodavnice sve više automatizuju, više čak ni u Srbiji nije atrakcija videti samouslužnu kasu, a u svetu postoje i potpuno automatizovani marketi, bez osoblja. Iz svega toga je jasno da će se smanjiti potreba za radnicima u trgovini, piše Telegram.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar