Jezgro zemlje curi u omotač, naučnici ne znaju zašto

Naučnici koji proučavaju Zemljino jezgro, ključno u zaštiti od opasnih čestica iz svemira, tvrde da su pronašli dokaze da Zemljino jezgro i omotač razmenjuju materijal.
Uzrok tog curenja je nepoznat, kao i njegove posledice po Zemljino magnetno polje.

Jezgro se sastoji od gvožđa i nikla, platine, zlata i volframa. Doseže temperature od 5.000 stepeni Celzijusovih, a mnogi veruju da je odgovorno za 50 odsto vulkanske toplote koja se oslobađa širom planete.

Istraživači univerziteta u Francuskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama i Australiji otkrili su da novije planine i stene na Zemljinoj površini sadrže izotope volframa koji se obično pronalaze u spoljnoj kori, ali ne i drugde.

Oni su stoga zaključili da je materijal iz jezgra izbio na površinu. Pre ovog otkrića nije bilo dokaza curenja iz jezgra.

Posledice ovog istraživanja još nisu jasne. Međutim, ono što znamo, jeste da je čvrsti deo jezgra odgovoran za Zemljinu magnetosferu koja nas štiti od opasnih čestica iz svemira.

Naučnici veruju da se tečni deo jezgra polako učvršćuje i da ova studija može pružiti jedinstveni uvid i u evoluciju Zemljinog jezgra i u poreklo naše magnetosfere.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. Yov Yov

  Živa pkaneta ako je uopšte planeta!?

 2. Vidovdan

  Jedino srbin može odgonetnuti šta se zbiva sa zemljinim jezgrom! Za sada su samo pretpostavke i ništa više…

 3. Anonimni

  Ja postujem istinsku nauku i pravo znanje koje se jasno odvaja od fantastike ko imalo prati siru sliku naucnih dogadjanja.

 4. Adolf

  Nemaju oni pojma.Lupaju gluposti dok je svakom kako uništavaku planetu.

Napišite komentar