U trendu

Jezivo: Država zabranila pristup na ovom mestu zbog zmija otrovnica

Leglo zmija

OSTRVO zmija, koji se nalazi samo 30 kilometara od obale brazilskog grada Sao Paola, zaista opravdava svoje ime. Mada satelitski snimci pokazuju obilje vegetacije, stenovite obale i kristalno čisto more, ovo ostrvo je leglo zmija.

Ovo ostrvo lokalno poznato je pod nazivom Ilha de Queimada Grande, a njegova površina iznosi tek 0,45 kilometara kvadratnih. U prevodu, na celoj planeti ne postoji mesto na kojem je koncentracija zmija otrovnica veća. Gde god da se okrenete, videćete – ne jednu, već njih nekoliko.

Postoje brojne legende o ovom zlokobnom mestu. Prema predanju, jedini trag ljudskog postojanja na ostrvu je svetionik koji je sagrađen u 1900-im. Svetioničar je na ostrvu kratko živeo sa svojom porodicom, dok mu sablasna stvorenja nisu upuzala u kuću kroz otvorene prozore i masakrirala ukućane svojim otrovnim zubima.

No, odakle toliko zmija na tako malom mestu? Jamičarke iz porodice ljutica ostale su zarobljene na ostrvu kada je porastao nivo okeana i odvojio ostrvo od kopna. Kako na ostrvu nisu imale prirodne neprijatelje, uspele su da se masovno razmnože. Štaviše, iako su na ostrvu imale obilje hrane, naučile su da skaču i hvataju ptice u letu.

Smrtonosna vrsta koja živi na ostrvu odgovorna je za oko 90 svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu. Ako posle ugriza ne primite lek, smrtnost iznosi oko 10 posto, dok su šanse za preživljavanje sa protivotrovom samo tri posto. Prestanak rada bubrega, krvarenje u mozgu, krvarenje u crevima i nekroza mišićnog tkiva samo su neki od simptoma koji se javljaju posle ugriza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)