U trendu

Još jedna tajna srećnog braka

Jedno istraživanje je pokazalo da žena koja je zaposlena ima veću verovatnoću da bude srećnija u braku.
Istraživanje je posmatralo 169 parova u periodu od 4 godine. Upoređivali su promene u opterećenju na radnom mestu sa bračnim zadovoljstvom. 
Takođe su uzeli u obzir koliko svaki partner uživa na svome radnom mestu te imaju li decu ili ne.
Rezultati su pokazali da, ukoliko se zahtevnost na radnom mestu lepših polovina povećala, bračni par je bio srećniji.
Ovo istraživanje govori puno o ženama i njihovim odnosima s poslom i mužem. Naučnici rezultate istraživanja objašnjavaju putem nekoliko teza:
– Uspešna karijera je solidan izvor samopouzdanja. Žene koje na poslu imaju više obaveza, imaju bolje mišljenje o sebi, a time io braku. Moguće je da ženina angažovanost na poslu povećava njihovo samopoštovanje, koje je izrazito važno za srećan brak.
– Kada su žene zaposlene, muževi će najverovatnije više pomagati u kućnim poslovima, koji su jedan od čestih izvora svađa.
– Kada su partneri podjednako zauzeti na poslu dolazi do stvaranja osećaja jednakosti koji uistinu povezuje svaki par. Nejednakost u odnosima može biti jedan od glavnih izvora nezadovoljstva.
Svakodnevno odvajanje donosi manju količinu vremena koju bračni par može zajedno provesti. Međutim, iako je količina vremena manja, ono može biti znatno kvalitetnije provedeno. Istraživanje je pokazalo da se partneri međusobno više cene kada se manje viđaju zbog poslovnih obaveza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar