Josip Broz Tito odbijao je da jede samo jednu namirnicu

Bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito važio je za velikog hedonistu. Iako se opuštao uz viski “Chivas royal solute” star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oseli u knjizi “Titovi posljednji dani“, doživotnom predsedniku SFRJ uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam stavljao šta će pojesti u određenom trenutku.

– Donijeli smo puževe, a on je rekao: ‘O ne, ja baš ne bih jeo puževe’ – otkrio je slavni slovenski kuvar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle (vrsta pite). Od mesa je posebno voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera, prenosi “Avaz“.

Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja.

Zahvaljujući radu za predsednika, Oželi je kuvao za mnoge poznate osobe iz sveta politike i filma.

Prilikom posete britanske kraljice Elizabete II Brijunima, bila joj je poslužena sarma od jagnjetine u vinovoj lozi, dok je poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov posebno voleo Oželijevu paštetu od pastrmke.

Slavna filmska diva Elizabet Tejlor volela je da jede biftek, a njen suprug Ričard Barton najviše je uživao u mesu sa žara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.