U trendu

Kad hormoni polude: Šta se sve dešava u mozgu 60 sekundi nakon što popijete kafu?

Rasprava oko toga da li je kafa zdrava ili ne traje već decenijama bez velikih izgleda da će jedna strana “pobediti” u toj diskusiji. Ono što je sigurno, kafa ima veliki uticaj na naš organizam i zato je zanimljivo pogledati šta se događa u mozgu nakon što popijemo kafu.

Nutricionisti i dijetolozi su otkrili kako kafa može da utiče na to kako vaš mozak radi tokom dana. Pre svega, uzimanje kofeina, koji je deo kafe, može da naruši san, napomenuo je doktor medicinskih nauka Trista Best.

Ovo se dešava zbog činjenice da kafa stupa u interakciju sa adenozinom, koji je odgovoran za poboljšanje sna i akumulira se tokom dana.

Pošto je adenozin po molekularnoj strukturi sličan kofeinu, počinje da se “takmiči” sa njim zbog njegovih efekata na receptore u mozgu. Kofein i dalje pobeđuje u ovoj borbi.

Međutim, kafa takođe može da poboljša kognitivne i ukupne funkcije mozga. Prema Bestu, zahvaljujući kofeinu, u mozgu se oslobađaju korisne supstance, uključujući serotonin, norepinefrin, dopamin. Zato, osoba nakon ispijene kafe poboljšava brzinu reakcije i koncentraciju, poboljšava raspoloženje.

Još jedan plus kafe je visok sadržaj antioksidanata. Poznato je da su ove supstance dobre za mozak, jer sprečavaju oštećenje arterija i krvnih sudova, a takođe obezbeđuju normalan protok krvi u mozgu, napominje Morgin Kler, autor knjige “Fit Healthy Momma”.

Pored toga, antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala (drugim rečima, oštećenja), što štiti od bolesti povezanih sa mozgom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.