U trendu

Kad zagrmi bežite od bicikla, vode, ograde, može da vam spasi život

Znamo da je najsigurnije mesto za zaštitu od groma stan sa gromobranom, ali šta bi bilo dobro da (ne) radimo ako se zateknemo napolju tokom grmljavine? Letnje kiše česta su pojava, kao i iznenadne oluje praćene grmljavinom.

Munja je opasna!

Električni napon munje iznosi između 50 i 500 miliona volti, a njena najveća snaga prelazi i 100.000 ampera. Temperatura munje dostiže 30.000 stepeni, što je pet puta više od one na površini sunca, a brzina kojom udara je oko 1.000 km u sekundi! Trebalo bi da izbegavamo otvoren, ravan prostor, na kom predstavljamo najvišu tačku i da ne koristimo kišobran.

Najopasnije je biti u vodi ili blizu nje, u šatoru…

Najvećoj opasnosti smo izloženi ako se nalazimo u vodi ili blizu nje, na ivicama šuma, u šatoru na kampovanju. U blizini vode bilo bi dobro da se odmaknemo bar 30 metara od obale i potražimo zaklon u čvrstom objektu. Ako ga nema, najbolje bi bilo da čučnemo, uvučemo glavu ka kolenima, ruke pritisnemo ka grudima, ne dodirujući kolenima ili kosom pod, kao ni bilo koga u blizini

U šumi je najsigurnije između dva stabla

U šumi je najsigurnije mesto između dva stabla, desetak metara od najbližeg, a trebalo bi da biramo ono drvo koje je niže od ostalih. Izbegavajmo stare hrastove i visoke, usamljene predmete. Takođe, sigurno je biti ispod dalekovoda, između dva stuba.

Siđite sa bicikla, izađite iz čamca…

Ukoliko nas nevreme uhvati tokom vožnje bicikla, trebalo bi da siđemo sa njega i odmaknemo se, a ukoliko smo u čamcu, što pre da izađemo na kopno.

Auto je najbezbedniji!

Jedno od najsigurnijih mesta na kom možemo da se sakrijemo je automobil, koji se „ponaša“ kao Faradejev kavez (štiti od elektriciteta). Trebalo bi isključiti motor, zatvoriti sva vrata i prozore, uvući antenu i ne pipati metalne delove povezane sa karoserijom, kao i izbegavati parkiranje ispod mostova.

Tokom oluje ne treba dodirivati metalne predmete, jer možemo doživeti udar zbog elektromagnetne indukcije, pa i kad munja udari nekoliko stotina metara dalje. Takođe, nije dobro približavati se metalnim i električnim ogradama, metalnim užadima, mokrim konopcima za penjanje, gvozdenim merdevinama i stubovima.

I kod kuće bi trebalo da budemo oprezni i tokom grmljavine izbegavamo tuširanje, kupanje u kadi, blizinu tekuće vode i telefoniranje, pogotovo mobilnim telefonom dok je na punjaču ili fiksnim priključenim u zid. Nije naodmet ni da isključimo sve električne uređaje iz struje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.