U trendu

Kada kraljica pravi čajanku

Britanska kraljica Elizabeta Druga je u pratnji supruga princa Filipa ugostila 8.000 zvanica na tradicionalnom čaju koji se svake godine priređuje u dvorištu Bakingemske palate u Londonu.

U trenutku kada su se kraljica i princ Filip pojavili na stepeništu palate koje vodi u baštu vojni orkestar je zasvirao „God Save the Queen“, što je bio veoma dirljiv trenutak za okupljene. Zatim je 89-ogodišnja kraljica sa blagim smeškom krenula polako niz stepenice i skoro ceo sat razgovarala sa nekima od svojih 8.000 gostiju dok nije konačno stigla do kraljevskog šatora gde je sela da popije šolju čaja.

Kraljičina vrtna zabava je tradicija koja je počela pre više od 145 godina sa kraljicom Viktorijom i nastavlja se i danas sa najmanjim mogućim izmenama uprkos tome što oko mirnog i velikog kraljičinog vrta vrvi moderna metropola.

Tačno je da ima više obezbeđenja i nekad se čuje saobraćaj ali vrtna zabava ostaje bezvremena, sa malim sendvčima bez korice, kolačićima i čajem, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Veličanstvo palate i prisustvo kraljice neke dirne do suza.

Ove zabave se pažljivo planiraju do poslednjeg detalja. Čuvari neupadljivo naprave prolaz za kraljicu kojim ona ide od stepenica palate do kraljevskog šatora, i upoznaje se sa gostima koji su nasumice izabrani za kratak razgovor.

Ako je kraljici bilo teško da to radi posle šest decenija niko to ne bi primetio. Bila je dostojanstvena kao uvek, bez najmanjeg znaka umora ili dosade.

Zaposleni moraju da sipaju oko 27.000 šolja čaja na svakoj zabavi, da posluže oko 20.000 malih sendviča i 20.000 komada kolača, od kojih neki imaju kraljičin žig.

Vrlo je teško doći do pozivnica za ovu zabavu. Goste imenuju državni službenici, humanitarne organizacije, diplomate, vojska i drugi, često u znak priznanja za njihov životni rad.

Mnogi gosti čuvaju te pozivnice koje su obeležene kraljičinim pečatom i mnogi parovi se slikaju ispred impozantne palate za uspomenu.

„Mislim da je divno što kraljica otvori svoju baštu za toliko ljudi. I odvoji vreme da razgovara sa koliko god je moguće ljudi. Ima divan način povezivanja sa britanskim narodom“, rekao je pukovnik Nikolas Grejs, kome ovo prvi put da je dobio poziv na ovu svečanost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.