Kada ljubav zakaže: Kako preboleti nekoga koga ne možete imati?

Kada ljubav ne funkcioniše – kako preboleti nekoga koga ne možete imati?

Voleti nekoga koga ne možete imati može biti jedno od najtežih iskustava koje čovek može doživeti. Ipak, postoji nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da se nosite sa ovom bolnom situacijom i pronađete put ka emocionalnom isceljenju.

Prihvatite svoja osećanja
Prvi korak ka prevazilaženju neuzvraćene ljubavi je prihvatanje svojih osećanja. Nemojte ih potiskivati ili negirati. Priznajte da je u redu osećati tugu, ljutnju ili razočaranje. Vodite dnevnik ili razgovarajte sa prijateljem kome verujete. Dozvolite sebi da tugujete i plačite ako je potrebno – to je prirodan deo procesa isceljenja.

Stvorite distancu
Stvaranje fizičke i emocionalne distance od osobe sa kojom ne možete biti je ključno. Ovo može značiti privremeno prekidanje kontakta ili ograničavanje praćenja njihovih aktivnosti na društvenim mrežama. Razmislite o tome da ih privremeno ne pratite ili isključite obaveštenja kako biste sprečili ponovno otvaranje rana. Ispunite svoje vreme aktivnostima koje vam donose radost i zadovoljstvo.

Fokusirajte se na lični rast
Preusmeravanje fokusa sa neostvarive veze na brigu o sebi može biti osnažujuće. Fizička aktivnost može poboljšati vaše raspoloženje i pomoći vam da se nosite sa stresom. Pronađite rutinu vežbanja koja vam prija, bilo da je to trčanje, joga ili ples. Takođe, meditacija ili duboko disanje mogu vam pomoći da  smanjite intenzitet negativnih emocija. Usmerite svoju energiju na postizanje ličnih ciljeva – bilo da je to napredovanje u karijeri, učenje nove veštine ili putovanje.

Potražite profesionalnu pomoć
Ponekad je bol neuzvraćene ljubavi previše za nas da se nosimo sami. Traženje profesionalne pomoći od terapeuta može vam pružiti podršku koji su vam potrebni. Terapeut vam može pomoći da istražite dublje razloge za vaša osećanja i razvijete strategije za suočavanje sa njima.

Voleti nekoga koga ne možete imati je teško, ali nije nemoguće prevazići. Prihvatanje svojih osećanja, stvaranje distance, fokusiranje na lični rast i traženje profesionalne pomoći mogu vam pomoći da se nosite sa bolom i nastavite dalje. Setite se, svaka tuga nosi mogućnost za lični rast i dublje razumevanje ljubavi.

(b92.net)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.