U trendu

Kada potomci penzionerima otmu kartice…

Zloupotreba dobrote penzionera i finansijsko iskorišćavanje roditelja jedna je od tabu tema o kojoj stariji sugrađani ne žele da govore.

– Stariji sugrađani se sreću s mnogobrojnim nepravdama, a mnoge teme su tabu i o njima se retko govori – rekla je za „Novosti“ Radmila Urošević, šef Odseka za socijalnu zaštitu i koordinator Volonterskog servisa Zvezdare. – Pored tema kao što su zaljubljivanje i novi partner, ali i odlazak u dom za stare, „najteža“ je bila i ona o zloupotrebi finansija. Naime, deca često uzimaju novac od roditelja ili im ne dozvoljavaju da njime raspolažu prema svom nahođenju.

Teška ekonomska situacija u zemlji dovela je do toga da je u mnogim kućama penzija jedini redovan izvor prihoda, a mladi smatraju da imaju monopol na odluke na šta treba trošiti novac. Nažalost, većina roditelja ne osamostali svoju decu i ona čitavog života računaju na njihovu finansijsku pomoć. Ovaj ciklus zavisnosti se ne prekida ni kada deca postanu roditelji, već naprotiv, nastavljaju da planiraju život s novcem penzionera, koji imaju redovna primanja.

Pošto roditelji uvek nesebično daju novac i „vade“ decu iz finansijskih problema, kada požele da nešto priušte sebi dešava se da se deca pobune – odlazak u banju je nepotreban, novi kaput ne treba nekom ko ide samo do prodavnice, nova proteza kod privatnika je skupa… S druge strane, mnogi potomci već planiraju kako će da potroše povećanje penzije i jednokratnu novčanu pomoć koju najstariji treba da dobiju.

– Stari ćute da se ne bi sukobili, jer misle da će dete brinuti o njima – kaže Uroševićeva. – Poseban problem je zloupotreba kartica, jer deci ili starateljima nije potrebno ovlašćenje. Da bi se dobio novac sa bankomata dovoljno je imati karticu i PIN kod.

Za razliku od starih bankarskih kartica, kada je bilo neophodno ovlašćenje vlasnika računa, s novim kreditnim to nije slučaj. Često vlasnici saopštavaju PIN kod svojoj deci, obično u trenucima bolesti ili kada hitno nešto treba da se plati. Onog momenta kada dete dozna PIN kod, kartica više nije bezbedna, jer sa njom može da na svakom bankomatu podigne novac ili obavi plaćanje u bilo kojoj radnji.

Penzioneri nekada primete da im nedostaje novac sa računa koji su mislili da imaju, a kada deca skidaju pomalo – roditelji teško primete zloupotrebu. Oni koji sumnjaju na decu teško mogu to i da dokažu. Od sramote, većina roditelja o ovome i ne priča.

Najbolji način da se penzioner osigura da mu niko neće koristiti karticu je da u banci račun „veže“ sa mobilnim telefonom.

Naime, čim se nešto plati karticom – na mobilni telefon stiže poruka s podacima o tome šta je plaćeno i na kojoj lokaciji. Takođe, penzioner može da insistira na tome da novac uzima isključivo sa šaltera.

– Naravno da treba pomagati potomcima, ali ne treba zaboraviti ni da je najvažnije pravilo ispunjenog života ne zaboraviti na sebe – podseća naša sagovornica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.