Kafa na prazan stomak: Ove jutarnje navike morate da se rešite, zbog 1 stvari nikako nije dobra

Mnogi piju kafu ujutru da bi se razbudili, podigli nivo energije i postepeno se pripremili za obaveze koje ih čekaju tokom dana.

Koliko god da je koristan ovaj napitak, omiljen ne samo među Srbima već i među ljudima širom planete, ispostavilo se da u određenim situacijama može i te kako da šteti zdravlju.

Poznato je da preterani unos kofeina može da izazove anksioznost, skok krvnog pritiska i druge tegobe, a stručnjaci su otkrili da može i da podigne šećer u krvi. Naravno, ne uvek, već ako se kafa uzima u određeno vreme…

Britanski naučnici su prilikom eksperimenta otkrili da šolja crne kafe (približno 300 mg kofeina) 30 minuta pre doručka podiže nivo šećera u krvi. Studija je potvrdila da se ova negativna posledica dešava praktično odmah, a nivo glukoze poraste za 50 odsto!

Zašto kafa podiže šećer?

Dva razloga mogu da dovedu do ovoga. Prvo, kofein blokira adenozin, koji je učestvuje u signaliziranju telu koliko insulina treba da proizvede i pomaže ćelijama da efikasno reaguju na ovaj hormon za regulaciju glukoze. Ispijanje kafe pre obroka može da smanji lučenje insulina, što znači da će šećer skočiti.

Drugi razlog leži u sposobnosti kofeina da poveća nivo hormona stresa u telu. Zauzvrat, kortizol i adrenalin povećavaju šećer u krvi kako bi obezbedili energiju za borbu protiv stresa. Da biste to izbegli, savet stručnjaka je da prvo doručkujete, pa tek onda popijte kafu, piše Srbija Danas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.