U trendu

Kafa s jajima? Tako je piju Skandinavci i Vijetnamci (VIDEO)

Jaja su skoro nezaobilazna namirnica u svakoj kuhinji, a kafa je nezaobilazan jutarnji napitak. Evo šta dobijete kada spojite to dvoje.

Skandinavska kafa s jajetom

Kafa s jajima u skandinavskom stilu uglavnom je poznata na srednjem zapadu SAD-a, i obično ne priprema izvan ovog dela zemlje. Prema legendi, ovaj način pripreme kafe nastao je na putu iz Švedske u Ameriku u kasnim 1800-im. To je postala neka vrsta tradicije za luteranska crkvena okupljanja skandinavskih Amerikanaca na Srednjem zapadu, koja se ponekad naziva i „kafa u crkvenom podrumu“.

U poređenju s vijetnamskom kafom s jajima, skandinavska kafa za pripremu koristi celo jaje, a ne samo žumance. Takođe se meša u procesu pravljenja kafe umesto da se izlije tek kasnije na vrh.

Kako je napraviti?

Pomešajte mlevenu kafu, malo vode i celo jaje s ljuskom. Ubacite u lonac s vodom, a kad prokuva, ugasite vatru i ostavite nekoliko minuta, procedite, pa onda poslužite.

@richsit

Swedish Egg Coffee from Sweden. #sweden #coffee #kaffe

♬ original sound – Rich Sitterly YT – Rich Sit

Vijetnamska kafa s jajetom

Vijetnamska kafa s jajima, ili ca phe trung, tradicionalno se priprema sa žumancima, šećerom, kondenzovanim mlekom i kafom. Priprema se kod kuće, ali i poslužuje u kafićima širom Vijetnama. Legenda kaže da je nakon Vijetnamskog rata zbog trgovačkog embarga vladala nestašica svežeg mleka, a kao zamena korišćeno je umućeno žumance. Budući da se vijetnamska kafa od jaja priprema od žumanaca i kondenzovanog mleka koje se može kupiti i kod nas (u konzervi je, viskozno i često zaslađeno, potpuno drugačije od običnog mleka – što teksturom, što ukusom), često se povezuje s ukusom sličnim likeru od jaja.

Kako je napraviti?

Napitak se priprema mućenjem žumanaca sa zaslađenim kondenzovanim mlekom oko 10 minuta dok ne nastane prozračna i kremasta smesa. U šalju sipajte pola šoljice crne kafe, a zatim na to istu količinu penaste smese jaja i mleka. Za vegansku varijantu koristi se kokosovo mleko.

@anguswannnn

I really levelled up my Vietnamese egg coffee recipe by using coffee beans from @saigondrip. It’s called Cà Phê Trứng and it’s delicious! #coffee #coffeeaddict #vietnamesecoffee #dripcoffee #eggcoffee #caphetrung #caphe #caphevietnam #caphephin #vietnam #vietnamesecoffee #vietnamese #vietnameseeggcoffee #coffeetiktok #coffeetok #coffeerecipe #recipe #recipes #vietcoffee #phinfilter

♬ original sound – cuppabeans

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)