Kakav izum! Ovo piće ne izaziva mamurluk (video)

Britanski naučnik otkrio piće koje ima dejstvo alkohola, ali ne možete se napiti koliko god da ga pijete

Možete li da zamislite alkohol koji ne izaziva mamurluk? Retkko ko bi poverovao da je ovo uopšte moguće, ali izum jednog britanskog naučnika pokazuje suprotno.

Naime, David Nut je osmislio piće koje možete konzumirati, a da ne brinete za  štetne posledice.

Njegovo piće je sintetički spoj koji deluje jednako kao alkohol, ali bez negativnih posledica po organizam, a temelji se na molekuli nazvnaoj alcosynth.

Do svog otkrića došao  još 1983. godine dok je spremao doktorat.

Otkrio je protivotrov za alkohol, ali je zaključio da je preopasan jer je radio na principu blokiranja Gaba receptora u mozgu koje alkohol simulira.

Zato je nastavio sa ispitivanjem, te otkrio da postoji način da simulira tačno određene Gaba receptore (ukupno ima 15 vrsta) kako bi izbegao neželjena dejstva alkohola.

„Znamo gde u mozgu alkohol proizvodi dobre’ efekte, a gde ‘loše’ i koji tačno receptori to prenose. Efekti alkohola su komplikovani, ali moguće je ciljano delovati na određene delove mozga“, kaže Nut.

Osim toga, objasnio je da ljudi koji piju ovo piće imaju izbor da li žele efekat partijanja ili laganog pijanstva na poslovnom ručku, ali da ne mogu da se napiju od njega.

„Industrija je svesna da je alkohol otrov, rekao je za Guardian Nut koji je od ranije poznat po svojim izjavama da je  „opasniji od heroina“.

(Stil)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike