U trendu

Kako da LAŽOVA UHVATITE LAŽI? Ove navike ih ODAJU

Dok neke ponekad odaju reči i maniri, drugi izgovaraju laži s neverovatnom lakoćom. Međutim, stručnjaci kažu da ipak postoje određeni izdajnički znakovi da neko izmišlja, od kojih je većina povezana s nervozom. Kada neko laže, bilo da je reč o bezopasnoj izmišljotini ili zlonamernoj laži, postaje pod stresom. A kad se to dogodi, njihov govor tela se promeni. Terapeuti i analitičari govora tela navode ključne živčane navike koje mogu da pomognu da uočite lažljivca. Ove nervozne navike odaju lažljivca, prema terapeutima:

Oči su im „prevrtljive“

Nečije oči mogu puno reći, posebno kada lažu. Kada osoba laže, mozak se ubrzano trudi da pokušava da shvati kako pojedinca provesti kroz situaciju, a da ga ne uhvate. Oči se ne pomiču pravolinijski, već „jure“ okolo dok mozak obrađuje informacije. To se zove „mikropomeranje“ i događa se podsvesno, u pokušaju da se izbegne otkrivanje. Lažljivac takođe može da pomera pogled od sagovornika.

Glas im se menja

Još jedna nevoljna reakcija na nervozu koja se može dogoditi kada neko laže je promena glasa. Napetost u glasu javlja se kada pokušavate da ne budete uhvaćeni. Visina, glasnost ili oba mogu da dožive promenu. Takođe je moguće videti promene u načinu na koji osoba govori, poput mucanja, oklevanja ili prebrzog govora. Nečija usta takođe mogu postati suva ili napeta, kao da suzdržava laž, a možete primetiti i da diše pliće nego inače. Sve je to posledica stresa izazvanog laganjem.

Skrivaju ruke

Ako mislite da neko vara, pogledajte njegove ruke, ako ih možete pronaći. Naime, neko ko laže može stisnuti ruke u šake, staviti ruke u džepove ili prekrstiti. Svako od ovih ponašanja ukazuje na napetost u telu i takođe može biti nesvesna metoda zaštite ili zatvaranja, zbog neprijatnosti koju uzrokuje stres od laganja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.