U trendu

Kako da prepoznate da li vam je partner sadista: Ovih 10 signala su definitivno znak za uzbunu

Između ostalog, sadista ima i snažnu želju za moći i kontrolom nad drugima, pa ako je pored okrutnosti i nedostatka empatije prisutno i ovo kod vašeg partnera onda je to definitivno znak za uzbunu.

Sadista uživa ili oseća zadovoljstvo kada drugima nanosi bol, patnju ili ih ponižava. Postoje različite vrste sadizma, uključujući seksualni sadizam, kada osoba uživa u nanošenju fizičkog ili psihičkog bola tokom seksualnih aktivnosti.

Postoji i interpersonalni sadizam gde osoba uživa u povređivanju drugih u neseksualnim kontekstima. U slučaju pasivno-agresivnog sadizma, osoba izražava neprijateljstvo na indirektan i suptilan način.

U kontekstu mentalnog zdravlja, sadizam se često povezuje sa sadističkim poremećajem ličnosti, što je stanje koje karakteriše sveprisutan obrazac okrutnog, ponižavajućeg i agresivnog ponašanja. Ovaj poremećaj može značajno uticati na međuljudske odnose i sveukupno psihološko blagostanje, kaže psihijatar dr Rahul Chandhok za HelathShots.

Kako da prepoznamo sadistu

Na početku veze teško da možemo da otkrijemo da li je naš partner sadista. Ima nekoliko znakova koji mogu da nam pomognu da shvatimo da li naš partner ima ovaj poremećaj.

1. Okrutnost

Sadista može pokazati dosledan obrazac okrutnosti prema vama i ljudima ili drugim bićima oko sebe.

2. Nedostatak empatije

Nedostatak empatije za patnju drugih uobičajena je osobina osobe sa sadističkim poremećajem ličnosti.

3. Uživanje u tuđem bolu

Iako se vi osećate loše, vaš partner može da uživa ili da oseća zadovoljstvo dok drugima nanosi bol ili ih unesrećuje, kaže dr Chandhok.

4. Manipulacija

Ako je vaš partner sadista, može se upustiti u manipulativno ponašanje kako bi kontrolisao i dominirao vama i drugima.

5. Istorija nasilja

Neki ljudi smatraju da je udaranje drugih sasvim normalno. U slučaju sadista, istorija nasilnog ponašanja sa svojim partnerima, prijateljima ili kolegama, čak i u detinjstvu, može biti očigledna.

6. Moć i kontrola

Sadista ima snažnu želju za moći i kontrolom nad drugima, pa ako je sve ovo prisutno kod vašeg partnera onda je to definitivno znak za uzbunu.

7. Dehumanizacija

Ako vaš partner gleda na vas i druge kao na objekte, a ne na pojedince sa osećanjima, možda izlazite sa sadistom.

8. Varljiv šarm

Sadista može da koristi šarm da obmane i manipuliše drugima, a na gotovo da svi padaju.

9. Nedostatak kajanja

Krivicu zbog nečeg pogrešnog i lošeg ponašanja doživljava većina ljudi, ali ne i sadisti. Oni imaju ograničeno ili nikakvo kajanje za štetu nanetu drugima.

10. Voli da ponižava ljude

Sadista voli da daje kritički ili podrugljivi komentar o drugima, tako da vas partner može kritikovati oblik, veličinu ili izgled vašeg tela i da vas osramoti ili da ukaže na neke vaše manje greške, posebno pred drugima, samo zato što uživa u tome.

Kako da se izborimo sa sadistom

U lečenje sadističkog poremećaja ličnosti često se uključuje psihoterapija, posebno kognitivno-bihevioralna terapija, kaže dr Chandhok. Ova terapija ima za cilj da identifikuje i modifikuje neprilagođene misaone obrasce i ponašanja, podstičući empatiju i alternativne strategije suočavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.