U trendu

Kako da prepoznate da vas neko laže: Ovi znakovi nepogrešivo odaju lažove

Iako možda mislite da ljudi najviše komuniciraju verbalno, odnosno rečima, to nije tako. Neverbalna komunikacija ili govor tela čini više od 70% ljudske komunikacije, a uključuje gestove, mimiku i držanje.

Verbalni deo komunikacije može se uvežbati; na primer, vešti govornici bez problema će održati govor pred masom ljudi, delovaće samouvereno i sigurno u ono što govore, ali govor njihovog tela može odati da su nervozni.

Neverbalnu komunikaciju teško je kontrolisati pa proučavanje iste može nam pomoći u tome da shvatimo kako se osoba zapravo oseća, ali i je li iskrena prema nama. Ovo je nekoliko znakova koji odaju osobe koje u komunikaciji nisu iskrene.

Pokreti ruku

Kada osoba laže, um joj je previše usmeren na izmišljanje priče pa neverbalna komunikacija značajno dolazi do izražaja. Ako kod svog sagovornika primetite izostanak pokreta rukama prilikom razgovora, postoji verovatnoća da laže. Takođe, kada neko laže, nesvesno okreće dlanove od vas. To signalizira da zadržavaju neke informacije.

Nemirno telo

Ako je osoba inače mirna i nema izražene pokrete tela prilikom razgovora, a odjednom kreće da se vrpolji, to može biti znak da laže. Telo reaguje na nervozu.

Kontakt očima

Sumnjate li da osoba laže, gledajte je direktno u oči dok s njom razgovarate. Ako postane nemirna i krene da odvlači pogled, verovatno je neiskrena.

Fizički pokazatelji

Ako osoba skuplja usne ili grize usne dok razgovara s vama, to može značiti da zadržava neke informacije ili ih još dorađuje u glavi. Nadalje, vrlo jednostavni pokazatelji da osoba radi nešto što nije u redu su znojenje i promena boje lica.

Glas

Neuobičajena promena tona glasa ili prečesto pročišćavanje grla možda mogli bi značiti da se osoba sprema na laž ili u tom trenutku laže.

Dobro obratite pažnju na kombinaciju neverbalne i verbalne komunikacije ako sumnjate da vas osoba laže. Ne morate imati veliko znanje o navedenom da primetite da nešto jednostavno nije kao inače!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.