U trendu

Kako da prihvatimo ono što ne možemo da promenimo? Japanska mudrost ima moć da vam promeni život iz korena

Japanski princip može da vam promeni pogled na svet

Japanci su poznati po svojoj sposobnosti da prihvate život kakav jeste. Ako se zapadnjaci stalno žale na loše dane, stanovnici zemlje izlazećeg sunca prihvataju životne okolnosti kakve jesu. U tome im pomaže poznati stari izraz „Šikata ga Nai“, što znači „ništa se tu ne može učiniti.“

Ovo može zvučati kao poziv na pasivnost, međutim, to bi bilo površno razumevanje. Izraz Šikata ga Nai se odnosi na situacije koje su apsolutno nepromenljive. To znači prihvatanje, suočavanje i na kraju prepuštanje onome što jeste. Takav stav je zapravo jedini koji donosi dobru odluku za buduće pozitivno delovanje.

„Ako poplava preseče put i ne možemo da nastavimo, Šikata ga Nai je najbolja opcija. Zadržite prisebnost u suočavanju sa nedaćama. Ponašajte se dostojanstveno, čak i ako ste suočeni sa situacijama koje ne možete da kontrolišete, piše sajt Atma.

Ovo su 3 načina za vežbanje Šikata ga Nai.

Dišite duboko

Duboko disanje, posebno kroz nos, omogućava potpuniji osećaj povezanosti sa zemljom i povratak u stvarnost. Takođe pomaže telu da se oslobodi napetosti i da se opusti.

Nikada se ne upoređujte sa drugima

Poređenje sebe sa drugima je gubljenje vremena koje vodi samo do razočaranja. Kao da smo počeli da upoređujemo ružu sa suncokretom: svaki cvet ima svoje karakteristike. Odvojite vreme da cenite ko ste i šta možete da uradite.

Odmorite se

Toliko smo navikli da živimo po obavezama i ritmovima koji su nam nametnuti da smo čak i zaboravili kako je biti čovek. Samo trčimo posle da sve završimo. Važno je stati i pauzirati!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.