U trendu

Kako do savršene kose uz jednostavan trik koji koriste japanske lepotice već vekovima!

Pirinčana voda nije samo obična tečnost koja se koristi za kuvanje pirinča, već je tajna zdrave i sjajne kose koju su žene iz drevnog Japana otkrile pre mnogo vekova.

Ova drevna tehnika je postala popularna zbog svojih brojnih prednosti za kosu, a prvenstveno se ističe njen uticaj na jačanje vlasi i vraćanje prirodnog sjaja. Koristeći pirinčanu vodu, vaša kosa će biti ne samo jača, već i mekša, sjajnija i manje podložna iritacijama.

Iako naučni dokazi o delotvornosti pirinčane vode za kosu još uvek nisu obimni, sastojak poznat kao inozitol koji se nalazi u pirinču dokazano dubinski regeneriše kosu, pružajući joj zaštitu od daljeg oštećenja.

Priprema pirinčane vode je jednostavna i može se obaviti na nekoliko načina. Jedan od najčešćih je metod namakanja pirinča. Potrebno je samo pola šolje neprekuvanog pirinča koji se prelije vodom i ostavi da odstoji oko 30 minuta pre nego što se procedi.

Neki stručnjaci tvrde da fermentisana pirinčana voda donosi najbolje rezultate za kosu. Za ovu metodu, potopite pirinač u vodu 12-24 sata na sobnoj temperaturi, nakon čega procedite tečnost.

Druga popularna tehnika je kuvanje pirinča. Jednostavno skuvajte pirinač u dvostruko većoj količini vode nego što obično koristite, a zatim procedite višak tečnosti.

Kada napravite pirinčanu vodu, možete je koristiti kao dodatak svom uobičajenom šamponu ili balzamu za kosu. Nanesite je ravnomerno na vlažnu kosu, fokusirajući se na korenje, i ostavite da deluje nekoliko minuta pre ispiranja.

Pirinčana voda je pogodna za sve tipove kose, uključujući i kosu koja je farbana ili tretirana hemijskim sredstvima. Međutim, osobe sa suvom kosom i kožom glave trebalo bi da je koriste ne više od jednom nedeljno.

Važno je čuvati pirinčanu vodu u frižideru kako bi se produžio njen rok trajanja, što može biti i do sedam dana ako se pravilno čuva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.