Kako odabrati najbolju lubenicu? Ova četiri trika će vam pomoći sigurno (video)

Lubenica je mnogima omiljena poslastica ili užina, ali svi se razočaraju kada je iseku i otkriju da su kupili nedovoljno zrelu lubenicu bez karakterističnog slatkog ukusa.

Kada napolju udare vrućine, najbolje je posegnuti za crvenom, ukusnom i hladnom lubenicom, jer ona sadrži vode u izobilju, čak 92 odsto, čime doprinosi hidrataciji organizma.

Osim tečnosti, lubenica snabdeva organizam mnogim hranljivim materijama i ima lekovita svojstva. Naime, sadrži vitamine A, B6 i C i minerale kao što su kalijum i magnezijum. Takođe je bogata antioksidansima kao što su likopen, pigment koji lubenici daje ružičasto-crvenu boju, i beta-karoten, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Lubenica je dobra za zdravlje srca, jača imuni sistem i pomaže koži da proizvodi kolagen, koji joj daje elastičnost i čvrstinu. Takođe je bogat vlaknima koja pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje i sprečavaju zatvor.

@kroger

Here’s how to pick the perfect watermelon. 🍉 #kroger #watermelon #ripefruit #fruit #tiptok #foodhacks @yess i do the cookingg

♬ original sound – Kroger

Koliko kalorija ima lubenica?

Lubenica je veoma niskokalorična hrana. Naime, sadrži oko 30 kalorija na 100 grama. Pored toga, visok sadržaj vode čini je dobrim izborom za one koji žele da održe ili smanje telesnu težinu.

Uključivanje lubenice u ishranu može doprineti zdravlju zahvaljujući svojim hidratantnim, hranljivim i zaštitnim svojstvima.

Da li je lubenica voće ili povrće?

Najčešća sumnja je da li je lubenica voće ili povrće. Međutim, ona je zapravo i jedno i drugo.

Botanički gledano, lubenica je voće. Pripada porodici biljaka Cucurbitales, koja takođe uključuje krastavce, bundeve i bundeve. Lubenica se razvija iz cveta biljke i sadrži seme, što je definiše kao plod.

Međutim, u kulinarskom kontekstu, lubenica se može smatrati povrćem zbog svog afiniteta sa drugim povrćem i načina na koji se uzgaja. Uzgaja se u povrtnjacima sa drugim povrćem.

Koliko lubenica može da se čuva u frižideru?

Koliko će lubenica biti dobra za jelo ako se čuva u frižideru zavisi od toga da li je cela ili narezana.

Cela lubenica može da se čuva u frižideru do dve nedelje. Držite ga u najhladnijem delu, dalje od vrata, gde je temperatura najstabilnija.

Narezana lubenica, s druge strane, može da izdrži i do četiri dana u frižideru. Važno je da se čuva na temperaturi ispod 4°C da bi se sprečio rast bakterija. Takođe, treba ga pokriti plastičnom folijom ili čuvati u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se sprečilo isušivanje i upijanje mirisa iz frižidera.

@ovviawellness

#watermelon #whattobuy #summer #produce #grocery #fresh #health #wellness

♬ Green Light (feat. André 3000) – John Legend

Kada je lubenica zrela?

Koliko puta ste se našli pred gomilom lubenica u prodavnici, a niste znali da izaberete zrelu i najbolju?! Postoji nekoliko znakova koji vam u tome mogu pomoći, a obratite pažnju na zvuk pri tapkanju po lubenici, boju i izgled kore i oblik i težinu ploda.

1. Kada dodirnete lubenicu, trebalo bi da ispušta dubok, šupalj zvuk koji ukazuje da je unutrašnjost lubenice zrela i puna soka.

2. Zrela lubenica ima koru tamnozelene mat boje. Izbegavajte one koje su sjajne, jer to može značiti da nisu potpuno zrele. Mesto gde je bio u kontaktu sa zemljom treba da bude jasno definisano i žućkasto.

3. Zrela lubenica ima simetričan oblik.

4. Takođe, plod bi trebalo da bude težak za svoju veličinu jer je pun vode. Uporedite nekoliko lubenica slične veličine i izaberite najtežu. Naravno, pod uslovom da je uspešno prošla gore opisane testove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.