Kako pocrneti brzo i dobiti savršen ten: Mnogi rade 1 stvar, lekari upozoravaju da je reč o opasnoj zabludi

Neke osobe, zbog želje da što pre pocrne, ne koriste kremu za sunčanje. A drugi se i pre sezone pobrinu da budu preplanuli i to tako što idu u solarijum. Ništa od ovoga nije zdravo za vašu kožu.

Veliki broj ljudi, koji odlazi u solarijum pre letovanja, misli da na taj način priprema svoju kožu za naglo izlaganje dirktnom sunčevom zračenju, odnosno da je reč o svojevrsnoj zaštiti, piše Net.

Lekari stalno upozoravaju da je ovde reč o opasnoj zabludi.

Analiza 13 različitih istraživanja, objavljena u naučnom časopisu „British Medical Journal“, je dokazala da ako odete u solarijum samo jednom pre 35. godine, udvostručujete rizik od nastajanja melanoma.

Ideja o tome da sticanje osnovne boje štiti kožu je definitivno mit.

– Sam proces stvaranja tamnijeg tena oštećuje kožu. Naime, koža postaje tamnija jer se štiti od zračenja – pojasnio je profesor Heri Moseli, portparol Britanskog udruženja dermatologa.

Ono što je još strašnije, mnogi kozmetički saloni štede na bezbednosnim merama. Na primer, naučnici sa Dandi univerziteta pokazali su da 9 od 10 solarijuma na britanskim najprometnijim lokacijama krše bezbednosne propise o dozvoljenom UV zračenju.

Svaki pojedinačni odlazak u solarijum povećava rizik od melanoma za 1,8%. A ukoliko ste veoma svetle puti, crvenokosi ili ako imate puno mladeža, rizik je još i veći.

Zabrinjava upravo to što se baš osobe iz ove rizične grupe češće odlučuju na odlazak u solarijum, jer misle da time štite svoju osetljiviju kožu.

Pokazalo se da oni koji idu u solarijum, kasnije koriste kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom manjim od 15, ili uopšte ne koriste zaštitne kreme. Preporuka dermatologa, posebno za ljude svetlog tena je da koriste minimum faktor 30.

Najbolja zaštita je u tome da se klonite dužeg direktnog izlaganja suncu u periodu između 11 i 16 časova. U to doba treba uglavnom da boravite u hladu, nosite naočare sa pravim filterima i da se dok šetate zaštitite kremom za sunčanje, prozračnom odećom dugih rukava i kapom.

Solarijum ne dolazi u obzir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.