Kako prelazak iz leta u jesen utiče na čoveka? Neki efekti će vas i iznenaditi

Polako se približavamo prelasku letnje u jesenju sezonu, što utiče na sve, pa tako i na naše zdravlje. Ovo su neke od mogućih pozitivnih, kao i negativnih uticaja na nas:

Negativni uticaji jeseni na zdravlje

Sezonski afektivni poremećaj: Jesen donosi kraće dnevno svetlo, što može uzrokovati promene u nivou serotonina u mozgu i dovesti do simptoma depresije, umora i letargije kod nekih ljudi.

Povećana alergijska reakcija: Ovo doba godine može biti teško za osobe koje su alergične na ambroziju, korov i plesni, jer se ovi alergeni često oslobađaju u vazduhu tokom ove sezone.

Pogoršanje astme: Hladniji i suvlji vazduh utiče  na suženje disajnih puteva i pogoršanje simptoma astme kod nekih pacijenata.

Virusne infekcije: Sezona prehlada i gripa obično počinje u jesen, što znači da smo podložniji respiratornim infekcijama.

Pozitivni uticaji jeseni na zdravlje

Zdravija ishrana: Jesen je sezona bogata voćem i povrćem, kao što su bundeve, jabuke, kruške, brokoli… To pruža mogućnost za ishranu bogatu vlaknima, vitaminima i antioksidansima.

Manje ekstremne temperature: Nakon letnjih dana i noći sa jako visokim temperaturama, hladnije jesenje temperature mogu omogućiti udobniji san i pomoći telu da se odmori.

Aktivnosti na otvorenom: Jesen nudi prelepe pejzaže sa promenama boja lišća i idealno je vreme za šetnje u prirodi i druge aktivnosti na otvorenom, koje su krucijalne za fizičko i mentalno zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.