Kako prepoznati zrelu i slatku lubenicu: Ova stvar je presudna

Lubenica je mnogima prva asocijacija kada se pomene leto. Međutim, pravi ljubitelji ploda biljke biljke kuju jedni smatraju voćem, a drugi povrćem, znaju da nije svaka ista.

Koliko puta vam se desilo da ste izabrali najveću i najzeleniju lubenicu i kad ste došli kući i isekli je – mućak.

Mnogi misle da će zrelu i sočnu lubenicu moći da odaberu samo na osnovu udaranja u nju, to nije baš tako lako. Zapravo, postoji veliki broj onih koji ne zna kako da odabere savršenu lubenicu, posebno zato što je veoma teško da samo na osnovu spoljašnjeg izgleda zaključimo kakva je njena unutrašnjost, ukoliko ne znate da ih „čitate“.

Vreme je da naučite kako da prepoznate da li je lubenica dobra ili ne:

Fleke

Nije svejedno da li lubenica ima bele ili žute fleke na sebi. Svaka dobra sa donje strane ima žuti trag, koji je nastao jer je ležala na zemlji. Ako je ovaj trag svetlije boje ili beo to znači da lubenica nije dovoljno zrela i da je ubrana prerano. Idealna boja mrlje je tamno žuta.

Oblik

Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika. Naime, ispupčenja i udubljenja mogu nastati kao rezultat nedovoljno sunca ili vode, te samim tim neće biti sočna. Ukoliko je ovalnog oblika, znači da je puna vode.

Ogrebotine

Zrela lubenica je uglavnom tamno zelene boje, a dobro znak je i kada na sebi ima velike „ožiljke“. Rezovi na lubenici su dokaz da su pčele imale uticaja u oprašivanju cveta. Što je više ožiljaka, to znači da je više pčela oprašivalo svet, a samim tim i plod, pa će lubenica biti slađa.

Boja

Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju verovatno nisu dovoljno zrele.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.