U trendu

Kako prestati da se osećate loše: 5 saveta psihoterapeuta kako da pobedite negativna osećanja

Šta da radite kada imate težak dan? Šta rade najveći stručnjaci iz psihologije kada se suočavaju sa izazovima?

„Mi smo ljudi, i imamo manje prijatnih perioda. Jedina razlika je u tome što smo verovatno obučeni da malo bolje upravljamo stresom“, objasnila je terapeutkinja Anabel Basulto. I dodala da uglavnom koristi metode koje preporučuje i svojim klijentima.

Evo kojih 5 stvari rade psiholozi i psihoteraputi kada imaju loš dan:

1. Tuširam se da se „opustim“ i dobijem energiju

Kada nedostaje energije, brzo i obično tuširanje može vas osvežiti i pomoći da se opustite. Ako upadnete u stanje letargije koje dovodi do toga da ceo dan provedete u krevetu ili na kauču pred TV-om, to samo po sebi pogoršava nelagodnost i tugu. Zato tuširanje može biti savršen način da se opustite i resetujete svoju energiju.

2. Razgovaram sa voljenom osobom o tome kako se oseća

Mnogi psiholozi pribegavaju ovoj jednostavnoj, ali izuzetno efikasnoj metodi. „Umesto da sama nosim težinu koju osećam na svojim ramenima, više volim da izrazim osećanja i podelim sa nekim drugim“, kaže psiholog Rebeka Lesli.

Dakle, ako želite da izađete iz negativnog stanja u koje ste potonuli, pozovite prijatelja ili drugu osobu kojoj verujete. Kada izražavate rečima onako kako se osećate, to će vam pomoći da budete smireniji i da osetite olakšanje.

3. Radite ono što vas trenutno ispunjava

Psihoterapeutkinja Anabel Basulto savetuje da jednostavni rituali pružaju zadovoljstvo. Ona kaže da je ispunjenje od suštinskog značaja ako želimo da funkcionišemo optimalno i da ostanemo zdravi dugoročno. „Dozvoljavam sebi da uživam u nekoliko trenutaka samo za sebe, bez osećaja krivice. Učestvujem na času baleta, gledam film, izlazim sa drugaricom ili jednostavno ne radim ništa“, kaže Anabel.

4. Boravak u prirodi

Sunce i vežbanje mogu učiniti čuda za vaše raspoloženje, veruje Rebeka Lesli. Takođe, promena predela takođe može doprineti poboljšanju raspoloženja. Stoga, ako osetite potrebu, obucite se i izađite napolje najmanje 15 minuta. Prošetajte u svom kraju ili idite u obližnji park. Odmah ćete osetiti razliku!

5. Pokušajte da ne dramatizujete previše

Kada se suočavate sa izazovima, važno je da ne dramatizujete. „Ako sam imao neprijatno jutro, to ne znači da će ceo dan biti isti. Ako sam imala loš dan, to ne znači da imam loš život“, objašnjava Marisa Franko.

Pored toga što imate ove svesti, važno je da ih doživite u trenucima kada vam je teško. Uradite nešto što vas podseća na pozitivne aspekte vašeg života. Pogledajte fotografije sa odmora, ponovo pročitajte stare poruke ili napravite planove za narednih nekoliko dana.

(Sensa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.