U trendu

Kako se kuva prava domaća kafa: Ovom greškom možete da upropastite omiljeni napitak

Ima mnogo načina za kuvanje tradicionalne domaće ili ‘turske’ kafe kako je još poznata na ovim prostorima. Neko kafu doda u neprovreloj vodi, neko čeka da baci ključ i tada sipa kafu, ali stručnjaci se slažu da zbog jedne greške vaš omiljeni napitak gubi svu svoju aromu i ukus i postaje – gorak.

Domaća kafa se najčešće priprema na sledeći način: voda se sipa u džezvu, po želji se doda šećer, zatim se voda zagreva sve dok ne proključa. Nakon toga se džezva skloni sa vatre, odlije se malo vode kako ne bi tečnost iskipela i sipa se kafa. Jedno od pravila kaže da na jednu šoljicu crnog napitka „ide“ jedna kašičica kafe.

A kada dodate kafu, džezva se vraća na ringlu, do još jednog ključanja nakon čega se dolije ostatak vode.

Tu je još jedna metoda: ako je džezva veća, pa se tečnost neće izliti kada proključa, kafa se odmah sipa i čeka se da napitak proključa. Međutim, stručnjaci za kafu kažu da se ove krije velika greška.

„Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus“, objasnio je osnivač kompanije „Roaster Coffee“.

Na Reditu se pojavio snimak tradicionalnog kuvanja kafe koji je izazvao buru komentara, pa pogledajte kako se u Turskoj priprema ‘turska’ kafa.

Turkish Coffee from blackmagicfuckery

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)