U trendu

Kako se najlakše odbraniti od napada zmije: Jednu stvar ne smete raditi, upozorava biolog

Hibernacija traje od oktobra ili novembra do marta ili aprila, ali se, zbog promene globalnih klimatskih uslova i povećanja temperatura, zmije poslednjih godina često mogu videti i zimi, u decembru, januaru, februaru…

Najaktivnije su, objašnjava za N1 Srbija biolog Marko Divac iz srpskog Zavoda za zaštitu prirode, tokom proleća, kada se bude iz hibernacije i migriraju za staništa gde će provesti ostatak godine. U proleće i jesen zmije su aktivne tokom celog dana.

Ako nas napadne zmija, šta da radimo?

“Zmije ljude vide kao predatore. Zmije su veoma plašljiva bića i beže na najmanji znak opasnosti. Kada u prirodi naiđemo na zmiju, treba je pustiti da ode svojim putem” savetuje biolog. Potrebno je, ističe, ostati smiren i ne treba praviti nagle pokrete na koje zmije reaguju.

„Nikako ih ne smemo hvatati ili ubijati. Neadekvatno hvatanje i rukovanje zmijama može dovesti do povreda i trovanja“, navodi biolog.

Prema rečima biologa, kada se krećemo po prirodi potrebno je zaštititi se od ugriza zmija.

„Neophodna je duboka obuća, nikako papuče i sandale, kao i odeća dugih nogavica. Nikako kratke pantalone. Takođe, ako se penjemo po stenama moramo detaljno pregledati prostor na koji stavljamo ruke i noge. Zmije se često penju i na drveće pa bi iz tog razloga trebalo obratiti pažnju i kada prolazimo ispod niskih grana“, objašnjava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.