U trendu

Kako se oporaviti od toksičnih roditelja: Postoje samo 3 načina, a prvi je najvažniji

Kada su toksične osobe u našem životu, zapravo, naši roditelji, opcije, poput prekida odnosa, ponekad nisu realne ili moguće.

U takvim situacijama neophodno je da pronađete adekvatan način komunikaciji sa njima.

Prvi i najvažniji faktor koji odrasla deca toksičnih roditelja moraju da razumeju jeste da mogu da kontrolišu samo svoje ponašanje – nemaju sposobnost da promene ili kontrolišu ponašanja svojih roditelja.

„Prepoznavanje i prihvatanje da je roditelj toksičan i da ne želi da se promeni omogućava vam slobodu da uzmete u obzir svoje potrebe. Imate sposobnost da definišete odnos koji ne trpi negativnost, neprijateljstvo i toksičnost“, kaže psihoterapeutkinja Šeri Gaba za „Psychology Today“.

Ona je dala i tri saveta kako da se nosite sa situacijama

Postavite granice

„Postavljanje granica ili ograničenja i jasno definisanje šta ćete prihvatiti, a šta nećete je ključno“, tvrdi Gaba. Trebalo bi da budemo jasni u definisanju svojih granica i mogućnosti. Takođe bi trebalo da ograničite kontakt sa svojim roditeljima.

Kontrolišite lokaciju

„Određivanje mesta sastanka za interakcije sa toksičnim roditeljem, takođe, je način da se ograniče problematična ponašanja. Sastanak na javnom mestu omogućava vam da odete ukoliko ne poštuju vaše granice, a takođe stvara neutralno mesto gde je manja verovatnoća da ćete upasti u stare obrasce ponašanja – što je čest problem ako se sastajete u porodičnom domu“, ističe psihoterapeutkinja.

Brinite o sebi

„Budite dobri prema sebi. Ne morate svaki praznik ili poseban događaj da provodite sa svojim roditeljima“, savetuje Gaba. Umesto toga, družite se sa ljudima koji su pozitivni i zbog kojih se osećate bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.