U trendu

Kako se osećate: Danas je ‘tužni ponedeljak’, najdepresivniji dan u godini

Treći ponedeljak u januaru, takozvani tužni ponedeljak (blue monday), smatra se najdepresivnijim danom u godini.

„Plavi ponedeljak“ prvi put se pominje u članku kompanije Sky Trevel iz 2005. godine, ali je godinu dana kasnije psiholog Klif Arnal, koristeći matematičke formule i uzimajući u obzir nekoliko faktora (vremenske prilike, nedostatak novca, vreme prošlo od praznika, shvatanje da nećemo ispuniti novogodišnje odluke, manjak motivacije i osećaj da moramo nešto da preduzmemo) pokazao zašto se baš tog dana ljudi osećaju najmelanholičnije.

Arnal je kasnije tvrdio da mu nikada nije bila namera da učini taj dan toliko negativnim, već da je želeo da inspiriše ljude da krenu u akciju i donesu hrabre životne odluke.

Sve zajedno, smatraju psiholozi, rezultira tugom i niskim novoom motivacije. Psiholozi preporučuju da je negativna osećanja najbolje oterati druženjem sa prijateljima i porodicom i nekom fizičkom aktivnošću.

Naučnici su, takođe, koristeći slične faktore, izračunali i koji dan u godini je najsrećniji, a to je kalnedarski početak leta na severnoj polulopti, odnosno dugodnevica koja pada 20. juna.