U trendu

Kako se osloboditi stresa i anksioznosti: Ova vežba za samo 20 sekundi smiruje živce i ublažava nervozu

Psihoterapeut dr Kori Jager otkrio je jednostavnu vežbu kako da za samo 20 sekundi smanjite stres i anksioznost. Dobra strana ove vežbe jeste što možete da je radite uvek i svuda, a da drugi to uopšte ne primete.

Na primer, možete vežbu od 20 sekundi praktikovati pre sastanka ili važnog telefonskog poziva. Umesto da bezumno skrolujete društvene mreže, opsesivno razmišljate šta ćete reći na sastanku i kako ćete izvesti neko zadatak ili proveravate poruke, vi udahnite duboko i budite potpuno prisutni u trenutku.

Bez obzira gde ste, uvek možete da se zaustavite da biste se ponovo fokusirali, da smanjite napetost i otkucaje srca za izuzetno kratko vreme. Sve što je potrebno je 20 sekundi.

Kako se izvodi vežba od 20 sekundi za smanjenje anksioznosti i napetosti?

Prvo, obratite pažnju na svoje raspoloženje u datom trenutku. Napišite rečenicu ili dve o tome. Podesite tajmer na 20 sekundi, pa jednostavno udahnite duboko. Obratite pažnju na to kako se vaš dah kreće po celom telu. Dok vam pažnja luta, pozovite svoj fokus nazad na dah. Kada istekne 2o sekundi, prekinite vežbu i primetite da li se vaše raspoloženje uopšte promenilo.

Više puta u toku dana praktikujte ovu vežbu, iskoristite trenutak da udahnete i ponovo se usredsredite. Obratite pažnju kada je vežba delovala, a kada ste morali da je ponovite. Zabeležite to konkretnije tako što ćete zapisati trenutak, datum, vreme, kako ste se osećali, lokaciju…

Možete otkriti i važne stvari o sebi, kao što je na primer da li vam je bolje da se fokusirate ujutro nego uveče; Imate li problema sa opuštanjem kada ste u javnosti?; Da li vas prisustvo određenih pojedinaca ili određenih zadataka čini posebno napetim? Na ovaj način možete dobiti odgovore koje stvari u svom životu treba da promenite, od kojih ljudi treba da se distancirate, šta je vredno truda, a šta vas previše iscrpljuje…

Kada praktikujete ovu vežbu dubokog disanja od 20 sekundi, možete izgovarati afirmacije, radite je zatvorenih očiju, onako kako vama najviše prija. Uložite tokom dana vreme u svoje opuštanje, mir, mentalno zdravlje – ne dozvolite da vas napetost i stres obuzmu i ukradu vam fokus, svest o lepoti sadašnjeg trenutka, piše Sensa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.