U trendu

Kako se ponašati na sahrani: Nikad ne govorite „Znam kako se osećaš“

Sahrane su neprijatno iskustvo, kako za one koji su ih organizovali, tako i za ljude koji prisustvuju sahrani pokojnika. Nemojte da pogoršavate stvari govoreći: ‘Znam kako se osećaš.’ Mnogi ljudi prave ovu grešku, kaže August Abot, savetnik za odnose i bonton sa preko 40 godina iskustva u ovoj oblasti.

– Tim rečima smanjujete bol i patnju ožalošćenih, čim ih izgovorite. To se ne kaže, bez obzira da li je u pitanju vaš rođak koji je preminuo ili ste iskusili kako je izgubiti voljenu osobu – objasnio je on.

– Izgubiti nekoga znači izgubiti delić našeg srca. Svako od nas je kao pahulja, svi smo različiti i ne postoje dva identična čoveka. Tako da svako od nas pati od gubitka tog parčeta srca na svoj jedinstven način – dodao je on.

Ne namećite savete

– Ožalošćeni bi vas mogli pitati za savet kako da prevaziđete tu duboku tugu, pa u tom slučaju podelite svoje iskustvo. Ako vas neko pita kako ste preživeli nešto slično, budite otvoreni. Budite iskreni o tome šta ste probali i šta je uspelo, a šta nije, savetuje Abot.

– Ali nemojte tvrditi niti ostavljati utisak da je vaš pristup prevazilaženju tuge jedini način. Uzdržite se od pokušaja da ubedite ožalošćene da moraju ili ne da urade ovo ili ono, dodao je on.

Dakle, ako vas pitaju, recite kako ste prevazišli duboku tugu i nastavili sa životom nakon sličnog iskustva. Slušajte pažljivo šta vam govore i nemojte biti nametljivi sa savetima. Ako ožalošćena osoba misli da je vaš metod bio dobar, pokušaće da to uradi bez da ga vi ubedite u to.

Fizički dodir samo ako ožalošćeni to žele

Zapamtite da su rame za plakanje i sagovornik koji je spreman da sluša uvek dobrodošli, ali samo ako to druga strana traži i želi. Isto je i sa zagrljajima i drugim oblicima fizičkog kontakta.

– Ako vidite da je nekome potreban fizički dodir i da ga želi, ponudite to odlučno i iskreno. Tapkanje po ramenu, pravi zagrljaj ili razmena priča dok oboje ne zajecate su zdrave prakse u takvim situacijama, napominje Abot.

Ne potiskujte svoje emocije, plačite

Izražavanje emocija i plakanje je neophodan korak u oporavku od duboke tuge. Kažu da suze peru dušu, pa se ne suzdržavajte – ako vam se plače, plačite.

– Na sahrani, demonstracija emocija je normalna i katarzična (pročišćujuća). Moja preporuka je da svi učesnici na sahrani otvoreno izraze svoju tugu i tako postave temelje za oporavak. Na taj način će podstaći druge ožalošćene ljude da oslobode svoje emocije bez osećaja stida ili straha od presude – objasnio je Abot.

– Uopšte nije zdravo pretvarati se da te srce ne boli ili se izviniti zbog izražavanja bola i tuge. Ohrabrite ožalošćene da budu iskreni prema sebi u vezi sa neizmernom tugom koju osećaju i da je iskažu, bilo nasamo ili pred drugima, jer nemaju čega da se stide. Važno je iskazati ove emocije – dodao je on, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar