U trendu

Kako se „skinuti“ sa telefona i živeti stvarni život?

Internet je izvanredan pronalazak. Računari, pametni telefoni, bežične mreže i društveni mediji – omogućavaju nam da se povezujemo, i poslovno i privatno, jedni sa drugima na način na koji nikad ranije nismo mogli.

Ali pošto su naši životi postali zasićeni ekranskim vremenom, manje su očigledni nedostaci tehnologije. Jednostavno je da se „zakačimo“ na naše ekrane, što dovodi do opasnog ponašanja poput kucanja poruka tokom vožnje. A ako biste imali voljenog koji je stalno na telefonu, onda se pojavljuju tehnološki napadi umesto zdravog odnosa.

Da li ste razmislili o svom ponašanju sa mobilnim telefonom? Koliko je snažna privlačnost vašeg telefona?

Potencijalne zamke upotrebe „onlajn“ tehnologije

Veća upotreba „Fejsbuka“ i drugih društvenih mreža vezana je za smanjenje uopštenog zadovoljstva, ali i zadovoljstva životom.

Više tehnologije u spavaćoj sobi vezano je za lošiji san.

Više upotrebe pametnih telefona kod kuće dovodi do većeg sukoba u kući.

Velika je verovatno da ćete više vremena provesti na telefonu i pored računara, na uštrp slobodnog vremena, spavanja ili druženja.

Gledajući druge, na društvenim mrežama, kako su uspešni ili srećni, dolazite do smanjenja samopoštovanja i veće anksioznosti.

Posebne aplikacije za društvene medije mogu nas dovesti do zavisnosti jer su dizajnirane tako da nas privuku i zaintrigiraju. Na primer, svaki put kada objavite nešto preko društvenih mreža, postoji šansa daće te dobiti „lajkove“ ili pozitivne komentare, koji nagrađuju mozak. Ali „nagrada“ zavisi od „drugova na mreži“, što znači da ne znate kada će doći. Možda ste upravo proverili svoj telefon, ali možda je u poslednjih 60 sekundi neko „lajkovao“ ili komentarisao vaš post. To vas tera da ste „stalno onlajn“ i da stalno i ponovo proveravate svoju „objavu“ ili „status“.

Upitajte se o svom svom odnosu prema tehnologiji, posebno prema društvenim mrežama (medijima):

Kako se osećate kada koristite mobilni ili računar?

Da li vam to mnogo uzima od života?

Da li to previše upada u vaš život?

Preporuke

Ako želite da povećate vreme koje provodite u stvarnom životu, razmotrite sledeće strategije:

Označite dnevne zone bez tehnologije, na primer u vreme obroka.

Isključite zvuke obaveštenja, tako da vam telefon ne skreće pažnju.

Smanjite broj aplikacija koje koristite, pošto vam svaka daje više razloga da budete na telefonu.

Uključite funkciju „Ne uznemiravajte“ kada vam je potreban „prekid sa tehnologijom“.

Ostavite svoj telefon kod kuće ponekad ili u drugoj sobi.

Deinstalirajte društvene mreže sa svog pametnog telefona, „držite ih na računaru“ tako da su manje dostupne i dostupne su kada vi planirate vreme za to.

Probajte da svoj pametni telefon koristite što više kao „tradicionalni mobilni telefon“: za razgovor, slanje poruka i eventualno slike. Znamo, to je ekstremna opcija, ali oni koji su to probali osećaju se „oslobođeno“.

Iako osećate da „ceo svet od vas očekuje da ste stalno na internetu“, ipak se ta scena nikada ne menja kada je stalno pratimo na ekranu.

Umesto stalnog gledanja u pametni telefon i stalne „onlajn“ situacije, potražite mogućnosti da podignete oči okolo na život (porodica, drugovi, knjige, šetnja, sport…).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar