U trendu

Kako SPREČITI opadanje kose: Potrebna vam je samo 1 NAMIRNICA

Ako se pitanje kako sprečiti opadanje kose, ako želite da se rešite peruti, pa čak i problematične kože, može vam pomoći jedna namirnica koju sigurno imate u kuhinji. Zbog svoje bogate nutritivne vrednosti, bundevino ulje se smatra jednim od najcenjenijih prirodnih lekova. Bogat je izvor esencijalnih masnih kiselina, proteina i važnih vitamina i minerala. Dobija se iz semenki bundeve, zdravo je za jelo, ali malo ko ga koristi za negu kose i kože.

Bundevino ulje za negu kose i vlasišta

Za ulje semenki bundeve se kaže da je odlično za negu kose i vlasišta, posebno za tretiranje peruti. Prema istraživanjima, ova namirnica je takođe odlična za podsticanje rasta. Takođe može sprečiti opadanje kose, jer sadrži fitosterole. Smatra se da fitosteroli blokiraju enzime i hormone koji uzrokuju gubitak kose. Dakle, bundevino ulje, bogato fitosterolima, moglo bi da pomogne.

Kako koristiti ulje semena bundeve za negu kože:

Prirodno bundevino ulje se može konzumirati na ovaj način – 1 kašičica do 1 kašika tri puta dnevno. Ulje se takođe može nanositi direktno na kožu glave (jednom nedeljno ili jednom mesečno). Nežno ga umasirajte u kožu glave, umotajte kosu u vrući peškir i ostavite da deluje 15 do 20 minuta. Zatim operite kosu šamponom kao i obično.

Savet: po mogućnosti birajte hladno ceđeno ulje. Na ovaj način se u namirnici najbolje čuvaju sve hranljive materije, pošto se semenke bundeve ne prže.

Iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdilo da li bundevino ulje može sprečiti opadanje kose, ono je relativno bezbedna namirnica i prirodni preparat. Prvi rezultati mogu biti vidljivi tek nakon nekoliko nedelja. Međutim, ako se na mestu gde ste naneli ulje jave simptomi alergije (crvenilo, svrab), odmah prestanite da ga koristite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.