U trendu

Kako visina utiče na zdravlje: Ako ste viši ili niži od proseka, evo koje bolesti vam prete

Ako ste viši ili niži od proseka, možda ćete da primetite nekoliko prednosti i nedostataka svoje visine. Naime, vaša visina povezana je sa vašim  zdravljem. Premda sama visina, ne uzrokuje nikakva zdravstvena stanja, istraživanja pokazuju da može da poveća ili da smanji verovatnost da ćete da imate određene zdravstvene probleme, piše Srbija danas.

Evo kako je povezana visina sa ove tri bolesti:

Karcinom

Neka istraživanja pokazuju da ispodprosečna visina može da znači da imate manje šanse da dobijete neke vrste raka. Na primer, istraživanje na više od 100.000 žena u Evropi i Severnoj Americi pokazalo je da je manje verovatno da će žene nižeg rasta da dobiju rak jajnika. U istraživanju u kojem je učestvovalo više od 9000 Britanaca u starosti od 50 do 69 godina pokazalo je da niži muškarci imaju manje šanse za oboljevanje od raka prostate.

Dijabetes

Dužina vaših nogu može da bude povezana sa vašim izgledima da dobijete dijabetes tipa 2. Na temelju petogodišnjih podataka dobijenih od više od 6000 odraslih osoba, naučnici smatraju kako je kod visokih ljudi manje verovatno da će da ga dobiju. Nije jasno zašto je to povezano, ali jedna ideja je da je nizak rast znak loše ishrane ili drugih problema s metabolizmom pre rođenja ili tokom detinjstva.

Gubitak kose

Istraživanje na više od 22.000 muškaraca iz sedam zemalja pokazalo je da niži muškarci imaju veće šanse da oćelave. Naućnici su tražili promene u specifičnim genima koji mogu da povećaju izglede muškarca da rano izgube kosu. Pronašli su četiri koje su povezane i s ćelavošću muškog uzorka i sa nižim rastom

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.