U trendu

I ova krvna grupa može biti univerzalna?

Potrebna su dalja ispitivanja.

Istraživanje japanskih naučnika, koje je počelo pre 20 godina, postavilo je sebi cilj – da se iz krvne grupe A uklone lanci ugljenih hidrata, čime bi i ovaj tip krvi postao univerzalan kao što je 0, što znači da bi i nju mogli da primaju ljudi sa drugim krvnim grupama, bez izazivanja reakcije imunog sistema.

Inače, 0 krvna grupa nema lance ugljenih hidrata, koji obeležavaju krvne grupe A i B.

Kako prenosi portal Science, naučnici su već detektovali enzime u crevima koji bi mogli da uklone pomenute lance sa crvenih krvnih zrnaca, ali uspeh se pokazao ograničen, jer enzimi nisu bili dovoljno efikasni. Međutim, ovih dana dr Piter Rafeld sa Univerziteta iz Britanske Kolumbije prikupio je uzorak ljudske stolice i izolovao DNK, koji bi u teoriji trebalo da uključuje gene koji kodiraju bakterijske enzime koji „vare“ ugljene hidrate. Neki od tih mikroba zastaju na crevima, gde „jedu“ kombinacije ugljenih hidrata i proteina, nazvane mucini, a mucinovi šećeri su slični onima koji određuju tip na crvenim krvnim zrncima.

Rezultati zasad obećavaju, ali potrebna su dalja istraživanja.

Svoje poduhvate naučnici fokusiraju samo na pretvaranje tipa A, jer je to češći tip krvne grupe od tipa B, pa bi eventualna mogućnost transformacije u univerzalnu krv bila vrlo značajna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.