U trendu

„Kanabis i metadon ne leče rak“

Kanabis i metadon ne mogu da leče rak, imaju niz neželjenih dejstava, i nedostaju dokazi da zaista pomažu kod malignih oboljenja, izjavila je prof. dr Nadežda Basara na predavanju održanom u SANU u okviru ciklusa konferencija „Problemi javnog zdravlja u Srbiji“.

Povodom, kako navodi Blic, rasprostranjenog mišljenja da kanabis i metadon mogu da budu delotvorni lekovi u terapiji karcinoma, Basara je za taj list rekla da je kanabis u Nemačkoj od 2017. godine registrovan kao rezervni lek za lečenje muke posle citostatske terapije.

„Ako i pored primanja četiri leka, koja bi trebalo da otklone mučninu nakon citostatika, pacijent ima tegobe, a to je svega 12 odsto njih, onda je opravdano koristiti kanabis. On mora da se izda na recept, ne može se uzimati svojevoljno i ima opravdanost samo u ovom slučaju, kao i kod spazmi, odnosno multiple skleroze“, rekla je Basara, za koju Blic navodi da je jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti matičnih ćelija i lečenja malignih oboljenja.

Prema njenim rečima, kanabis i kanabioidi su dostupni u medicini u obliku cigareta, mogu se koristiti i inhaliranjem ili oralno, ali samo za uzak krug indikcija.

„Obavljen je veliki broj studija koje to potvrđuju. Samo u toj grupi pacijenata se kanabis preporučuje kao dodatni lek, u sprečavanju muke i povraćanja. To je tako zbog mnogih neželjenih efekata, koje kanabis i kanabioidi imaju. Mogu se javiti psihičke promene kao što su vrtoglavica, umor, gubitak orijentacije, pamćenja i koncentracije, promena raspoloženja i retko pamtljiv strah“, upozorila je ona.

Kao najčešće fizičke promene navela je suvoću usta, oscilaciju u pritisku, crvenilo.

„Zabluda je velika ako se tvrdi da kanabis može da se koristi za lečenje karcinoma, jer to nije tačno“, naglasila je Basara.

Tvrdi i da je veći procenat smrtnosti kod pacijenata koji su koristili metadon, nego kod onih koji su primali morfijum.

„Metadon bi možda mogao da poboljša, ali i da pogorša antitumorsku terapiju, ali bi mogao da bude i potpuno neefikasan. On ima neželjene efekte, od najblažih, do životnih opasnih, i u ovom trenutku ga ne preporučujem kao dopunsku terapiju, kao lek kod lečenja karcinoma“, navela je Basara.

Smatra da metadon nema nikakve šanse da bude registrovan kao lek za kacrinom i podseća da samo 6,7 odsto lekova, koji zaista pokažu antitumorski efekat in vitro, bude registrovano.

Basara navodi da se lečenje matičnim ćelijama pokazalo kao jedan od najuspešnijih oblika terapije za najteže bolesti, odnosno da je čak 90 odsto onih koji su izlečeni od malignih i hematoonkoloških bolesti.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    problem je sto isti ne koriste kao svoj organ za razmisljanje ili zakljucivanje , vec slusaju sta im se kaze.. da rade ili da ne rade/postupaju.

  2. Mige

    Pored tolikog broja obolelih koji su raspoloženi da pokušaju na sebi i to rade čak i protiv zakona, ne vidimo u ćemu je problem da se uradi istraživanje i oporvgne ili dokaze delotvornost tih supstanci? Nije kao da neko tvrdi da redovan i dugotrajan boravak u bestežinskom stanju leči rak, pa da ne mogu da realizuju studiju jer se nema novca za tako nešto. Imate hiljade bolesnika koji sede i čekaju, a biljka sama raste. Svako normalan se danas pita, koji je problem u vašim lekarskim mozgovima?!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike