U trendu

Klimatolozi upozoravaju: Ovo je pakleni početak stoleća

Ovo je najtoplija decenija od početka merenja temperature vazduha, koja će, najverovatnije, na globalnom nivou tokom sledećih pet godina biti veća od proseka za 1,5 stepeni Celzijusovih, upozoravaju američki i britanski klimatolozi.

Osamnaest od najtoplijih 19 godina (od početka merenja) zabeleženo je od 2001. do danas.

Britanci preciziraju da se čovečanstvo nalazi usred perioda koji će biti najtopliji od početka merenja temperature, koje se vrši od 1850. godine.

Britanska meteorološka služba prognozira da postoje velike šanse da temperatura vazduha za svaku od sledećih pet godina bude veća barem za jedan stepen u poređenju s predindustrijskim periodom.

Ako se ove prognoze pokažu tačnim, period 2014.- 2023. bit će topliji od proteklih 150 godina, koliko se dugo meri temperatura.

Meteorolozi poručuju da je 2015. bila prva godina u kojoj je globalna godišnja površinska temperatura postala za jedan Celzijusov stepen viša od predindustrijskog perioda.

Temperatura predindustrijskog doba odnosi se na onu merenu od 1850. do 1900. godine.

Svake godine otad globalni prosek temperature bliži se ili prelazi kritičan stepen Celzijusov.

Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu i NASA ističu da je 2018. bila četvrta od pet najtoplijih godina ikad zabeleženih.

NASA precizira da su poslednje četiri godine bile za jedan stepen Celzijusa toplije od proseka 19. veka.

Prosečna globalna temperatura porasla je za više od jedan stepen od 1880. godine i početka merenja.

Meteorolozi upozoravaju da je čovečanstvo tako prešlo gotovo dve trećine opasne granice od 1,5 stepeni Celzijusovih mogućeg otopljavanja, koja je određena Pariskim klimatskim sporazumom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar