U trendu

Ko će se odazvati? NASA pozvala milione ljudi da se priključe OVOJ misiji 2021.

Američka svemirska agencija NASA ponudila je građanima sveta da se njihovo ime nađe na ogromnoj listi koja će biti smeštena u rover zakazan za sletanje na crvenu planetu 2021.

NASA će svakome ko želi omogućiti da unese svoje ime na listu i uzme udela u ovom istraživačkom putovanju, čiji je cilj traganje za vanzemaljskim životom. Rover će biti lansiran 17. jula 2020, a planirano je da sleti u krater Jezero i analizira tamošnju geologiju, u potrazi za vodom i znakovima dugo izumrlih oblika života.
Imena “putnika” biće ubačena na mikročiop u linijama teksta tanjim od 0,1 odsto ljudske dlake. Čip može sadržati oko milion imena, pa će možda biti potreban još jedan, ako će nova misija biti u skladu sa prethodnom, “Insajt” 2018, kad je u svemir “poletelo” dva miliona imena Zemljana.

Oni koji se priključe novoj misiji dobiće suvenir – kartu za Mars i poene za česte letove od NASA-e na osnovu pređenih kilometara. Dva miliona srećnika čija je imena na četvrtu planetu od Sunca poneo “Insajt” dobili su oko 500 miliona kilometara “čestih letača”. NASA je takođe zamolila studente da predlože ime za sledeći rover. Poslednji, “Kjuriositi”, imenovao je učenik šestog razreda iz Kanzasa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.