U trendu

Ko duže živi – siromašni ili bogati?

Jedna studija otkrila je zanimljive podatke.

Novo istraživanje sugeriše da bogatstvo može da vam produži životni vek za gotovo jednu deceniju.

Studija koju je sproveo Univerzitetski koledž u Londonu (UCL) utvrdila je da oni koji su imućni češće žive duže i, što je vrlo zanimljivo, u odnosu na siromašne retko oboljevaju od teških bolesti ili imaju neki oblik invaliditeta.

U studiji koja je objavljena u časopisu „Journal of Gerontology“, stručnjaci su analizirali podatke više od 25.000 ljudi starijih od 50 godina iz Engleske i SAD. Istraživači su otkrili da, iako nije bilo velikih razlika između Velike Britanije i SAD kada je reč o očekivanom trajanju života, bogatstvo je imalo značajan uticaj na životni vek učesnika.

Podaci su pokazali da su bogati pedesetogodišnjaci u Engleskoj i Americi proveli u proseku 31 godinu u dobrom zdravlju, dok je kod njihovih vršnjaka lošijeg imovinskog stanja ovaj „dabar period“ trajao između 21 i 22 godine.

Kad je reč o ženama, statistike su malo drugačije. Imućne predesetogodišnjakinje su provele 33 godine u dobrom zdravlju, dok su njihove siromašnije vršnjakinje imale 24-25 „zdravih“ godina.

Dr Paola Zaninoto, vodeća autorka ove studije je izjavila:

„Iako je životni vek koristan pokazatelj zdravlja, takođe je od presudne važnosti i kvalitet života, koji direkto utiče na to koliko ćemo živeti.“

(Mondo)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar