U trendu

Ko duže živi u Srbiji – žene ili muškarci?

Očekivani životni vek u Srbiji bio je 75,9 godina, prema podacima Eurostata iz 2018. godine. Kod žena je ova brojka viša i iznosi 78,4 godine, dok je kod muškaraca 73,5 godina.

Očekivani životni vek novorođenčadi u Evropskoj uniji 2018. godine bio je 81 godina. Ova brojka bila je za 5,5 godina viša kod žena-83,7 godina, nego kod muškaraca-78,2 godine, prema istraživanju Eurostata.

Slično tome, očekivani životni vek žena bio je viši od očekivanog životnog veka muškarca u svakom regionu NUTS nivoa dva sa dostupnim podacima.

Očekivani životni vek žena najviši je u nekoliko regiona širom Španije i Francuske

Deset regiona u EU sa najvišim nivoima očekivanog životnog veka žena pri rođenju nalazilo se u Španiji i Francuskoj 2018. godine. Regija glavnog grada Španije imala je najviši očekivani životni vek za žene-88,1 godina, dok je prvih deset regiona upotpunilo još šest španskih i tri francuska regiona.

Kako navodi Eurostat, neki od najviših nivoa očekivanog životnog veka muškaraca pri rođenju zabeleženi su u severnoj i centralnoj Italiji, sa vrhuncem od 82,7 godina u provinciji Autonoma di Trento.

U proseku, osoba stara 65 godina koja živi u Madridu mogla bi da očekuje da će da živi još 23,2 godine.

Stanovnik EU koji je doživeo 65. godinu, u 2018. godini, mogao bi da očekuje da će u proseku živeti još 20 godina. Najviši nivo očekivanog života u ovom dobu zabeležen je u pojasu regiona koji su se protezali od severne Španije, preko većeg dela zapadne i južne Francuske, do severnih i centralnih delova Italije, kao i severozapadne grčke regije Ipeiros.

Detaljnija analiza regiona nivoa NUTS dva otkriva da bi u 2018. godini osoba od 65 godina koja živi u Madridu mogla da očekuje da će živeti u proseku još 23,2 godine, dok je odgovarajuća cifra za Pariski region bila dodatne 23 godine.

Suprotno tome, očekivani životni vek sa 65 godina bio je znatno niži u velikoj većini regiona u istočnim i baltičkim državama članicama. Najniži nivo očekivanog života sa 65 godina zabeležen je u dva bugarska regiona, gde bi šezdesetpetogodišnja osoba mogla da očekuje da će u proseku živeti još 15,7 godina.

(Danas.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.