U trendu

Ko sačuva ove dve osobine, ostaće jako dugo mlad

Nedavno sprovedeno norveško istraživanje pokušalo je da otkrije kako starenje utiče na našu strast (nije još objavljeno, ali je citirano u „Psyhologytoday“). Naučni tim sa Norwegian University of Science and Technology, pod vođstvom psihologa Hermundura Sigmundsona, istraživao je kako se tri osobine – strast („passion“), snaga volje („grit“) i samouverenost („can-do attitude“) razvijaju tokom života.

Ispitali su oko 1.000 osoba svih starosnih grupa, a naučnici su ispitanike od npr. „ekstremno strastven/oduševljen“ do „letargičan/bez strasti“. Ono što im je pri tome zapelo za oko je sledeće: oko sredine 50-ih pada sposobnost oduševljenja, odnosno strasti kod grupe ispitanika. Ili snaga volje.

„Ljudi iznad 50. mogu biti jako strastveni, ali su manje disciplinovani  ili obrnuto“, izjavio je vođa istraživanja za norveške medije.

Problem: ako nam nedostaje jedna od tih osobina, teže će nam pasti da potražimo nove ciljeve i dalje se razvijamo i rastemo.

„Naša strast pokazuje nam put i pokazuje nam šta nas oduševljava i šta želimo da postignemo“, objašnjava psiholog Sigmundson i dodaje: „Snaga volje podstiče spremnost da se potrudimo kako bismo nešto postigli“. Samo obe te karakteristike zajedno omogućavaju nam da budemo samouvereni, vodimo srećan život – i osećamo se mlado!

Šta uraditi?

Sigmundson tvrdi da sami možemo ciljano raditi na tome da maksimalno dugo zadržimo strast i snagu volje. „Moramo otkriti koji su nam interesi i ciljano ih dalje graditi i razvijati. Osim toga, treba da nam bude jasno da strast, disciplina i pozitivan stav zavise jedno od drugog“, kaže stručnjak.

Hobiji ili zanimanja koja nam pričinjavaju zadovoljstvo i zabavni su nam, odnosno usrećuju nas i motivišu, idealni su kako bismo ojačali svoju disciplinu i mogućnost oduševljenja. Takođe nam mogu pomoći da u starijem dobu budemo aktivni, radoznali i fleksibilni. Doduše, ne bi smeli da čekamo da prođemo 50 godina ili čak odemo u penziju da bi počeli da ostvarujemo takva interesovanja – tada može da bude već prekasno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.