U trendu

Kobi nije jedini: Ove slavne ličnosti nastradale su u avionskim nesrećama (foto)

U padu helikoptera u Los Anđelesu pre nedelju dana poginuli su košarkaš Kobi Brajant i njegova ćerka Đijana. To je još jedna u nizu vazduhoplovna tragedija u kojoj su život izgubili poznate osobe i sportisti, a ovo su samo neki od njih.

Troj Gentri

Kantri zvezda Troj Gentri nastradao 2017. godine u helikopterskoj nesreći. Imao je 50 godina. Uzrok nesreće koja se dogodila u Medfordu u Nju Džersiju je greška pilota, koja je uzrokovala nekontrolisano spuštanje helikoptera. Troj je zajedno s bratom 1999. osnovao popularni kantri duo Montgomery Gentry, i objavili su osam studijskih albuma.

Roj Haladaj

Hari Leroj Haladaj poginuo je u padu aviona u meksičkom zalivu u 40. godini. Bivši bacač Toronto Blue Jaysa i Philadelphia Philliesa obeležio je eru u američkom bejezbolu i jedan je od najboljih igrača svih vremena. Ono što je Mesi u fudbalu, to je bio Roj Haladaj u bejzbolu. Njegove ‘iskrivljene’ lopte bile su noćna mora za udarače, a zvali su ga ‘Doc’, po legendarnom revolverašu Divljeg Zapada, Doku Holidaju.

Tragično je izgubio život 2017. godine u letelici kojom je sam upravljao, a rezultati autopsije su pokazali da je u telu imao kombinaciju nekoliko lekova, među kojima i one za spavanje, i alkohola.

Kori Lidl

Kori je proveo devet sezona u najjačoj američkoj bejzbol ligi na poziciji bacača, a igrao je, između ostalih, i za Njujork Metse i Jenkije.

Tragično je nastradao u 34. godini, 11. oktobra 2006. godine, kada je letelica kojom je upravljao udarila u jednu njujoršku zgradu. U avionu se nalazio i njegov instruktor letenja Tajler Stanger, a kao uzrok nesreće navodi se jak vetar. U padu letelice povređeno je i 26 osoba, od kojih polovina vatrogasaca.

Alaja

View this post on Instagram

I mean…look at her 😩😍 #Aaliyah

A post shared by AaliyahAlways (@aaliyahalways) on

Američka pevačica i glumica Alaja poginula je 25. avgusta 2001. godine u avionskoj nesreći na Bahamima nakon snimanja spota za singl ‘Rock the Boat’. Nakon završetka snimanja, tada 22-godišnja zvezda u usponu i osam članova njenog tima krenuli su na put Cessnom 402B koji je završio tragično.

Sa sobom su ukrcali svu opremu sa snimanja, iako su im kontrolori prtljaga i pilot savetovali da ne nose sve sa sobom jer avion ne može da izdrži toliko tereta. Cessna se srušila ubrzo nakon poletanja, i to na visini od oko 60 metara. Živote je izgubilo ukupno devet osoba.

Pejn Stjuart

Golfer Pejn Stjuart nastradao u avionskoj nesreći uz još petoro putnika pri padu njihovog Learjet u Južnoj Dakoti 1999. godine. Avion je bez kontrole leteo četiri sata pre nego što se srušio. Putovao je na poslednji turnir sezone u Teksasu, a nakon što se piloti više nisu javljali, vojni je F-16 pratio avion nad zapadnim delom SAD-a.

Vojni piloti su primetili da su se stagla zamaglila, a kasnijom istragom ustanovljeno je da su zbog pada pritiska u kabini, svi putnici i posada ostali bez kiseonika.

Lynyrd Skynyrd

View this post on Instagram

#lynyrdskynyrd

A post shared by @ sweeetchildintime on

U avionskoj nesreći 1977. godine stradala je većina članova legendarnog rok benda Lynyrd Skynyrd, o čemu je kasnije snimljen film. Članovi benda su u oktobru 1977. avionom Convair CV-240 poleteli iz savezne države Južne Karoline u Lizijanu i to tri dana nakon objave petog albuma „Street Survivors“. Posle nastupa u gradu Grinvilu avionom su se uputili prema Baton Ružu. Problem se javio na samom kraju leta kada je avion ostao bez goriva. Piloti su, shvativši to, odlučili da prinudno slete na malu pistu „usred ničega“, blizu gradića Gilsburg u američkoj saveznoj državi Misisipi.

Usprkos njihovim naporima, avion je pokosio vrhove desetina borova pre nego što se zabio u par velikih, starih stabala koji su avion ‘iscepli’ na komade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.