U trendu

Koja krvna grupa je magnet za komarce?

Možda vam se ponekad čini da vas komarci napadaju puno češće nego druge ljude oko vas. Razlog za to bi mogla da bude i vaša krvna grupa.

Još 1970-ih, naučnici su proučavali čini li osobu krvna grupa privlačnijom komarcima. Ali nedavne studije pokazuju da različite vrste komaraca preferiraju različite krvne grupe, a “skoro 80 posto ljudi proizvodi sekret koji signalizira koja je njihova krvna grupa”, rekla je za Bestlife Šenon Harlou-Elis, sertifikovani entomolog.

Studija iz 2004. objavljena u Journal of Medical Entomology bavila se preferencijama krvnih grupa komaraca Aedes albopictus, takođe poznatih kao azijski tigrasti komarci. Ova vrsta je poznati prenosnik virusa chikungunya, denga groznice, zike i žute groznice.

Istraživači su otkrili da je veća verovatnoća da će komarci sleteti na osobe koje imaju krvnu grupu 0 (83,3 posto) u poređenju s onima koji imaju krvnu grupu A (46,5 posto).

Takođe, dodatnim testovima istraživači su otkrili da su insekte više privlačili oni s H antigenom (onaj krvne grupe O). Sledi antigen A (krvne grupe A), u puno većoj meri nego B, prenosi N1.info.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar