U trendu

Koje je najbolje vreme za popodnevnu dremku

Brojna istraživanja pokazala su da imuni sistem zahvaljujući snu najbolje reaguje tokom noći, jer tada organizam nije previše „zauzet“ drugim metaboličkim procesima.

Pored noćnog sna, i popodnevna dremka je i te kako važna, posebno tokom hladnijih dana kada imunitet opada, i kada vlada sezona virusa.

Međutim, kao što u svemu treba biti umeren, tako je i u slučaju sa popodnevnom dremkom — ne treba preterati sa spavanjem preko dana.

Najbolje vreme za popodnevnu dremku je između 13 i 15 časova, kada temperatura tela pada, a nivo melatonina, odnosno hormona sna, raste.

To su potpuno isti biološki signali poput onih koje nam telo šalje uveče, kad je vreme za krevet. Stoga, u tom periodu dobro je da se prilegne na 10, 15, 20 minuta, ili čak na pola sata.

U tom periodu isključite telefon, utišajte zvukove, zamračite prostoriju, i rashladite je malo pre spavanja, a tokom dremke obavezno se pokrijte.

Ipak, treba imati na umu da vas duža dremka može dovesti u opasnost od „inercije sna“ u koju telo upadne kad se spava duže od jednog sata.

Pored toga, zbog dužeg spavanja preko dana, može da se poremeti i večernji san, preneo je portal „Magazin novosti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)