U trendu

Koje su zemlje bile najsrećnije u 2022. godini? Srbija se nije proslavila

Projekt Ujedinjenih nacija za ispitivanje nacionalne sreće, World Happiness Report, svake godine objavljuje opsežni izveštaj o najsrećnijim zemljama na svetu. Reč je, naime, o velikoj anketi u kojoj 1.000 ljudi iz svake zemlje UN-a ocenjuje kvalitet svog života ocenama od nula do 10.

Potrebno je istaknuti kako se, osim ocena ljudi, u obzir uzima i BDP po glavi stanovnika, životni vek, ‘velikodušnost’ celokupne populacije, nivo korupcije i društvena politika. Iz tog su razloga bogatije zemlje gotovo uvek na vrhu, pa je tako i ove godine prva Finska, a slede Danska, Island, Švajcarska i Holandija.

Na šesto mesto našao se Luksemburg, dok je sedmo mesto zauzela Švedska, osmo Norveška, deveto Izrael i deseto Novi Zeland. Zanimljivo je, doduše, da se Nemačka ove godine našla na 15. mestu, dok su Slovenci na 22. poziciji. Srbija je na 43. mestu, dok je Hrvatska na 47. mestu, a Crna Gora na 75. Na poslednjem mestu je Avganistan.

Treba napomenuti da je Finska već petu godinu zaredom najsrećnija zemlja na svetu, iako se Finci čine kao hladni ljude, bez puno empatije. Čini se, ipak, da ih ‘izvlači’ visok standard života, niska stopa kriminala, dobar obrazovni sistem, manjak korupcije i raznorazne prirodne lepote.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar