U trendu

Koju vodu je najbolje piti – mineralnu, izvorsku ili vodu iz česme?

Koju vodu pijete? Možda vodu koju su vaši roditelji kupovali ceo život? Ili možda samo izaberete najjeftiniju u prodavnici, jer je svaka voda ista?

Izbor u prodavnici je ogroman, jer se vode razlikuju po ceni, ukusu, sadržaju minerala, a ako dodamo vodu iz česme i filtriranu vodu kod kuće, naš izbor postaje još veći.

Kako se ne izgubiti u svemu tome?

Na početku vredi ukratko reći šta je mineralna voda i po čemu se razlikuje od izvorske vode. Izvorske vode često potiču iz plićih slojeva od mineralnih i sadrže manje rastvorenih minerala. Uglavnom su kalcijum i magnezijum bikarbonati i imaju malo minerala. Obe vrste vode su izvorno čiste i bezbedne za konzumaciju, ali mineralna voda, u određenim slučajevima, ima i dodatna svojstva koja unapređuju zdravlje do kojeg nam je stalo.

Ako ne znate koju da izaberete za piće, bolja će biti mineralna voda, a za kuvanje izvorska ili voda sa česme. Što više minerala ima voda, brže će se nakupljati kamenac u našim kuhinjskim aparatima, tako da ne kuvajte visoko mineralizovanu flaširanu vodu za čaj. Kada birate vodu za piće, sledite ove kriterijume:

Obratite pažnju na stepen mineralizacije – odnosno tabelu hranljivih materija na bočici. Većina nas treba da bira srednje ili visoko mineralizovane vode, odnosno one sa sadržajem minerala iznad 500 mg/l.

Na drugom mestu je ukus. Eksperimentišite, kupite po jednu bocu od nekoliko vrsta i probajte onu koja vam se dopada. Voda sa više mehurića je obično kiselija i ukusnija, dok su malomineralizovane vode koje se preporučuju deci slađeg ili neutralnog ukusa. Da biste je učinili privlačnijom, dodajte limun, smrznute maline ili svežu nanu – to će vam svakako pomoći da svaki dan pijete dovoljnu količinu vode.

I na kraju, treći kriterijum je svakako cena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar