U trendu

Koliko dugo treba provetravati sobu i kako: Postoji pravilan način za luftiranje i bitniji je nego što se čini

Svež vazduh u prostoriji u kojoj najčešće i najviše vremena provodimo poprilično je važan. Strujanje vazduha i, takoreći, menjanje starog za noviji, svežiji, bitna je stavka koja se odražava na nas u mnogim segmentima kao što su zdravlje, raspoloženje ili miris prostorije.

Dolazimo i do pitanja vremena, koliko je zapravo potrebno luftirati prostoriju?

Kako prepoznati koliko je dovoljno luftirati?

Kada dođe hladno vreme, nekako nam najteže pada da povučemo kvaku prozora i izložimo se hladnom vazduhu unutar našeg toplog doma.

Ali, ipak treba dopustiti da čist vazduh osveži sobu u kojoj provodite vreme.  Kada je razlika toplo-hladno, prozori su često barem malo zamagljeni. Kada otvorite prozor, jedna od glavnih orijentacija vam može biti upravo to zamagljenje. Dovoljno je prekinuti provetravanje onog momenta kada zamagljenost nestane sa stakla i ohladi se okvir prozora sa unutrašnje strane.

Koliko često treba luftirati?

Treba naći pravu sredinu temperature spolja i one koja je u prostoriji. Kada je hladnije napolju nego unutra, jasno je da vam manje vremena treba da izluftirate sobu i da se može istrpeti tih hladnijih nekoliko minuta.

Eksperti preporučuju da bi trebalo luftirati dva do tri puta dnevno, svega tri do pet minuta.

To je odličan način da vazduh prostruji i da se obnovi i pročisti, što je posebno važno u sezoni virusnih infekcija.

Znamo da u hladnije vreme nije najudobnija stvar, ali ćete se sigurno osećati bolje i vratiti energiju kada udahnete „noviji“ vazduh, poručuje „Jolie.de“.

Tako ćete osvežiti i svoje umne radnje, kao i raspoloženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.